Aktualno
StoryEditor

Dodijeljene Zlatne bilance: HS Produkt najbolji od najboljih

11. Lipanj 2018.

Na desetoj dodjeli Zlatne bilance, Finine nagrade za ostvarene financijske rezultate najboljim poduzetnicima, održanoj 11. lipnja u Hotelu Sheraton u Zagrebu, sveukupnim pobjednikom proglašen je HS Produkt iz Karlovca, velika tvrtka iz sektora prerađivačke industrije koja se bavi proizvodnjom i izvozom oružja. Ostali dobitnici su iz različitih sektora; Sunčane šume, Kamenolom Gorjak, Termo servis, Spectra-media, Forset, Bauhaus-Zagreb, Trade air, Helios, Inchoo i Zagrebinspekt. Radi se o nagradi koju Fina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti prema ukupnom rangu dobivenom temeljem 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija; rangiranje prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik izabran je temeljem navedenih kriterija te ocjene financijskog rejtinga prema metodologiji Fine. Također su posebna priznanja dobile i tvrtke koje su od 2009. dosad dobile Zlatnu bilancu tri i više puta. Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine, istaknuo je da ta agencija Zlatnu bilancu dodjeljuje s ciljem promicanja poslovne izvrsnosti i poduzetnika.

Ministar financija Zdravko Marić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, izjavio je: - Poslovni rezultati za 2017., kojima se i osobno ponosim kao ministar, zasluga su vaša. Rast od 2,8 posto prošle godine pokazao je da ste bili u stanju oduprijeti se svim izazovima – rekao je Marić ističući da su poduzetnici povećanjem privatnih investicija za više od sedam posto dobro reagirali na porezne reforme, a naglasio je i važnost izvoza te obećao nove porezne reforme.

>>> Lider predstavlja listu 1000 najvećih kompanija

U izboru za Zlatnu bilancu za 2018., od 120.081 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava, bez banaka i osiguranja, sudjelovalo je njih 3.785, od toga 200 mikro, 2478 malih, 902 srednjih i 205 velikih poduzetnika. Finini kriteriji za ulazak među 11 najboljih tvrtki su: poslovanje 12 mjeseci u 2016. i 2017. i ostvarena dobit, broj zaposlenih 20 i više u 2017., vrijednost temeljnog kapitala najmanje 20.000 kuna u 2017., vrijednost kapitala i rezervi jednaka ili veća od upisanog temeljnog kapitala u 2017., promet – ukupan prihod najmanje milijun kuna u 2017., poslovni prihodi najmanje 80 posto ukupnih prihoda u 2017., a vrijednost aktive najmanje 500 tisuća kuna krajem 2017.

Tijekom dodjele nagrade Zlatna bilanca ekskluzivno su predstavljeni financijski rezultati poslovanja hrvatskih poduzetnika u 2017., ekonomski analitičar Velimir Šonje predstavio je makroekonomske trendove, ističući da je izvoz najviše utjecao na rast BDP-a, ali da je prošle godine porasla i osobna potrošnja, a raste i ove. Šonje je istaknuo da su mikro i male tvrtke u 2017. pojačale dinamiku što je posljedica porezne reforme.

Na dodjeli Zlatne bilance prisustvovao je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, pokrovitelj dodjele nagrade je Vlada RH, a medijski pokrovitelj je poslovni tjednik Lider koji je objavio posebno izdanje 1000 NAJVEĆIH koje će uz novi broj Lidera biti u četvrtak u prodaji. Svečanosti dodjele Zlatne bilance pridonijela je i glazba koju je na klaviru izveo Matej Meštrović, poznati i višestruko nagrađivani hrvatski glazbenik.

17. travanj 2024 22:16