Aktualno
StoryEditor

Dok mapira ulice za izradu karata, Google mjeri zagađenost zraka

08. Srpanj 2017.

Google automobili koji prikupljaju fotografije za izradu karte grada Oaklanda u Kaliforniji opremljeni su tehnologijom putem koje uzimaju uzorke zraka iz pojedinih četvrti kako bi izmjerili koliko je zagađenje.

Tvrtka Aclima osmislila je tehnologiju koja je instalirana na automobile kojima je primaran zadatak prikupljati fotografije za izradu karata. Tehnologija je to putem koje se određuje razina zagađenosti zraka.

>>>Hrvati bi si autorizirali prošlost na Googleu

- Prikupljamo plinove poput dušikovog i ugljikovog dioksida, metana. Vidljiv je intenzitet prometa, vide se ulice, vidi se zagađenje zraka. Ti se podaci podižu na internet u realnom vremenu, rekla je voditeljica znanstvenog tima Aclime Melissa Lunden za CBS News.

Ideju da se mjeri razina zagađenosti zraka, pozdravljaju mnogi, a pogotovo rekreativci koji preferiraju gradom se kretati na biciklima ili učestalo trče po gradskim parkovima i stazama. Ujedno, karta koja pokazuje koliko je zagađenje zraka u pojedinim gradskim četvrtima, mogla bi znatno utjecati i na cijene nekretnina u pojedinim područjima.

>>>Motivacija: Google je osmislio ‘bungee-program’ da zadrži milenijce

- Ne znate što kupujete, a ovakve bi karte zagađenje zraka učinile vidljivijim što bi ujedno stvorilo dodatan pritisak da se ti problemi riješe, rekao je Steve Hamburg iz oaklandskog Fonda za zaštitu okoliša, koji je sudjelovao u pokretanju projekta mapiranja zagađenja zraka.

07. svibanj 2024 14:37