Aktualno
StoryEditor

DORH zatražio ‘lišavanje slobode‘, MIP predložio skidanje imuniteta Sauchi

10. Veljača 2017.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u petak Hrvatskom saboru ukidanje zastupničkog imuniteta Tomislavu Sauchi (SDP), sedam članova MIP-a glasovalo je za ukidanje, a protiv je bio samo Ivan Pernar.

Državno odvjetništvo zatražilo je za Sauchu, šefa kabineta bivšeg premijera Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna.

>>>Ni Saucha ne zna što mu žena radi

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek uvodno je predložio članovima Povjerenstva da sukladno prijašnjoj praksi ukinu imunitet Sauchi, što je i izglasano.

Zastupnik Ivan Pernar kazao je kako iz principa neće glasovati za ukidanje imuniteta Sauchi dok se ne uhite članovi HDZ-a koji su, kako je ustvrdio  napravili ‘milijunske štete‘.

Sumnjive isplate

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od tristo tisuća kuna.

Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu nakon što se u javnosti saznalo za nalaz Državnog ureda za reviziju prema kojem su im isplaćivane sporne inozemne dnevnice u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna.

Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje.

Nakon saslušanja izjavio je  novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao prošla dva dana, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem - njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio skoro pola godine.

25. travanj 2024 21:40