Aktualno
StoryEditor

Dva entuzijasta u Teslinom Modelu S oborila kilometražni rekord

23. Lipanj 2017.

Dvije osobe u Belgiji postavile su novi hypermiling rekord u Teslinom Modelu S, tako što su prešli 901.2 kilometra jednim punjenjem. U objavi na blogu, Steven Peeters i Joeri Cools, napisali su da su Model S P100D vozili u oko petlje u Belgiji, za što im je trebalo oko 23 sata i 45 minuta, piše The Verge.

Hypermiling označava vožnju automobila s punim tankom goriva (ili električne struje), kako bi vidjeli koliko dugo može voziti jednim punjenjem. Podvig uključuje vožnju pri maloj kontinuiranoj brzini bez prekida ili zaustavljanja, te ono najvažnije bez pokretanja klima uređaja.

>>>Tesla Motors prvi put među Fortuneovih vodećih 500

Iako hypermiling nije najbolji pokazatelj raspona mogućnosti automobila, može pružiti uvid u to kako vozačke navike mogu utjecati na njega.

Prethodni hypermiling rekord za Model S je postavio Casey Spencer, koji je 2015. vozio Model S 85D punih 885 kilometara jednim punjenjem. Spencer je vozio pri brzini od 35 kilometra na sat, dok su Peeters i Cool vozili malo brže, pri brzini od 38 km/h. Njihova ukupna potrošnja iznosila je 88 Wh po kilometru što je rekordno niska potrošnja.

>>>Tesla instalirao ‘supercharger’ u Vrgorcu

Uštedu je osiguralo to što su pažljivo odabrali rutu što im je omogućilo da voze ravnim cestama s minimum prometa i raskrižja. Vožnja po zatvorenoj petlji im je, kako kažu, dala dodatnu prednost.

Peeters je u blogu napisao da im je njihov pristup osigurao prednost tako što su naučili ponešto iz svakog kruga. Nakon što su dovršili krug točno su znali kako da svako skretanje i kružni tog prijeđu uz minimalnu potrošnju.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, na Twitteru je napisao da s pravim gumama, Model S P100D može prijeći više od tisuću kilometara jednim punjenjem.

https://twitter.com/elonmusk/status/877469994593820674

26. travanj 2024 00:05