Aktualno
StoryEditor

EKSKLUZIVNO u Lideru: Prvi čovjek Tekstilprometa Hrvoje Šimić prvi put u javnosti

13. Ožujak 2019.

Hrvoje Šimić već je dvije i pol godine na čelu Tekstilprometa, grupacije koja se sastoji od šest tvrtki u Hrvatskoj i jedne u BiH, a prošle je godine ostvarila 423,3 milijuna kuna ukupnog prihoda uz neto dobit od 7,2 milijuna kuna. Svim poslovnim medijima je sugovornik koji upravlja takvom grupacijom i više nego poželjna meta, ali dosad novinarima jednostavno nije uspijevalo doprijeti do nasljednika Mije Šimića. Stoga smo još ponosniji što je Liderovom novinaru Aleksandru Tešiću pošlo za rukom s njime porazgovarati.

Tekstilpromet je dioničko društvo u kojem deset najvećih dioničara ima ukupno šezdesetak posto vlasništva, od čega je pojedinačno najveći vlasnik Mijo Šimić s malo više od 21 posto udjela.

Hrvoje Šimić je na čelo kompanije došao nakon što je gotovo cijela dva desetljeća njome upravljao njegov otac Mijo Šimić, danas predsjednik Nadzornog odbora. Kad je Hrvoje Šimić preuzeo vodstvo, Tekstilpromet je već bio stabilna kompanija, ali nakon niza godina restrukturiranja i prilagođavanja novim tržišnim okolnostima, preuzimanja tvrtki i zatvaranja prodavaonica. I te je godine, 2016., u sustavu bilo tvrtki koje su proizvodile gubitke, poput Pro Sporta 98.

Šimić je nastavio restrukturiranje, kako kaže, odstranjivanjem nezdravog tkiva, odnosno zatvaranjem neprofitabilnih prodavaonica, pa je tako i Pro Sport 98 lani ostvario profit. Smanjenje troškova bilo je nužno i zbog promjena ponašanja trgovaca u maloprodaji – češćih sniženja, koja su snizila marže.

[caption id="attachment_378321" align="aligncenter" width="533"] Hrvoje Šimić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Grupacija se sa svojim zagrebačkim, omiškim i sarajevskim tvrtkama usredotočila na niše u kojima uspijeva biti konkurentna – na maloprodaju i veleprodaju kućanskog i odjevnog tekstila i metraže te proizvodnju i maloprodaju trikotaže. Neke od niša u kojima posluje jesu tržište korporativne odjeće, kanal HoReCa, profesionalni program radno-zaštitne odjeće; radi s najvećim bankama, osiguravajućim društvima, hotelskim lancima i drugima. Iskoračila je i u turizam, zasad bez ambicija širenja izvan Omiša, gdje uz tvornicu Galeb ima i kamp te turističku agenciju. U planu je također izlazak izvan granica zemalja regije i ulazak u tržišnu utakmicu na zapadu Europe.

Što je Šimić ispričao za Lider sjedeći u svom ostakljenom uredu na posljednjem katu poslovne zgrade u industrijskoj zoni na zagrebačkom Žitnjaku, pročitajte u srijedu popodne u novom broju digitalnog ili u četvrtak u tiskanom Lideru.

17. travanj 2024 16:53