Aktualno
StoryEditor

ESOP-ove BASNE: Između radničkog dioničarstva i menadžerskog poreza

15. Rujan 2018.

Najavljene porezne promjene – kojima u Vladi bez pokrića tepaju ‘porezna reforma‘ – aktualizirale su raspravu o već zaboravljenome radničkom dioničarstvu. Priča je krenula iz Atlantica. Lansirana je ideja o ESOP-u, o kojem se navodno razmišljalo u Tedeschijevoj tvrtki, ali, eto, predloženi porezni zahvati ne potiču taj model pa će Atlantic morati odustati od radničkog dioničarstva.

>>>Atlantic grupa: Novi zakon o porezu na dohodak destimulira radničko dioničarstvo

Inače, postoji mišljenje da je taj oblik vlasništva i upravljanja tvrtkom zapravo model za odlikaše, poput Atlantica. No vođenje tvrtke pod velom radničkog dioničarstva odvelo je jedan Uljanik do ruba propasti. S druge se pak strane čini da se jedina prava samoupravna tvrtka u Hrvatskoj, Itas Prvomajska iz Ivanca, zahvaljujući radničkom dioničarstvu i upravljanju uspijeva izvući ‘iz banane‘. No Atlanticovu ESOP-ovsku akciju moglo bi se promatrati i iz drugoga kuta. Iz Ministarstva financija poručuju da porezne promjene nemaju veze s radničkim dioničarstvom, nego samo s dohotkom od kapitala na temelju dodjele ili opcijske kupnje dionica, pri čemu se porez diže s 24 na 36 posto i izjednačava s oporezivanjem plaće.

Možda je samo koincidencija, ali članovi Uprave Atlantica dobivaju bonuse u opcijskim dionicama: potkraj travnja Mladenu Veberu dodijeljeno ih je 1769, a Nevenu Vrankoviću 1361 dionica. Prema tadašnjoj vrijednosti na burzi od 945 kuna menadžerski dvojac, koji je te dionice odmah prodao, inkasirao je 1,67 milijuna kuna (Veber) odnosno 1,29 milijuna (Vranković); ukupno gotovo tri milijuna kuna.

>>>Atlantic će svake godine dioničarima isplaćivati 25 posto dobiti

Ponovi li se poslovna godina i isplati li dogodine Tedeschi jednake bonuse, porez bi iznosio više od milijun kuna za razliku od ovogodišnjih 720.000. Inače, Atlanticov Veber i Vranković imaju još ukupno 33.407 dionica, što je u srijedu ujutro vrijedilo oko 35 milijuna kuna. A porezna razlika od 12 posto, koja iznosi 4,2 milijuna kuna, dovoljan je iznos zbog kojeg se isplati lobirati, pa makar i u sjeni ako ne Ezopovih, onda bar ESOP-ovih basni.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

04. svibanj 2024 08:39