Aktualno
StoryEditor

EU ukinuo geoblokiranje

22. Studeni 2017.

Europska komisija javlja da je zajedno s Vijećem i Europskim parlamentom postigla politički sporazum o ukidanju neopravdanog geoblokiranja potrošača koji proizvode i usluge kupuju online.

Očekuje se da će nova pravila osnažiti e-trgovinu, pogodovati potrošačima i poduzetnicima koji žele iskoristiti rastuće digitalno tržište.

-  Danas stajemo na kraj neopravdanoj diskriminaciji u online shoppingu. To je odlična vijest za potrošače. Europljani će s novim pravilima moći birati web-trgovine bez blokiranja ili preusmjeravanja. To će biti stvarnost do Božića iduće godine - izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik zadužen za Jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

>>>Juncker: Nacionalizam je otrov, kažem ‘ne’ svakom obliku separatizma

Komisija je ukidanje geoblokiranja odredila kao ovogodišnji "zakonodavni prioritet" uz ocjenu da praksa rezultira manjim prihodima za kompanije i suženim izborom za potrošače. Nova pravila ne nameću obvezu prodaje niti harmoniziraju cijene, već adresiraju diskriminaciju u pristupu robama i uslugama u slučajevima kad za to nema objektivnog opravdanja (e.g. stopa PDV-a ili različiti zakonodavni okviri).

>>>Hrvatska skočila s dna na visoko 11. mjesto u korištenju ‘Junckerova novca’

- Mi unaprjeđujemo europsko jedinstveno tržište u digitalnom svijetu. Potrošači će sada imati istu mogućnost pristupa najširem asortimanu ponuda neovisno o tome uđu li fizički u trgovinu u drugoj zemlji ili kupuju online. Sljedeći korak je spuštanje cijena za prekograničnu dostavu, koja još uvijek obeshrabruje ljude u kupovini i prodaji proizvoda diljem EU - komentirala je europska "povjerenica za poduzetništvo" Elżbieta Bieńkowska.

Kad trgovac ne smije reći ‘ne‘  

Nova pravila definiraju tri specifične situacije u kojima ne postoji opravdanje ili objektivni kriterij za diskriminaciju kupaca iz različitih članica EU-a. To su:

- Prodaja robe bez fizičke dostave. Primjer: belgijska mušterija želi kupiti frižider i najbolju ponudu pronađe na njemačkoj web-stranici. Kupac ima pravo naručiti i preuzeti proizvod kod trgovca ili samostalno organizirati dostavu kući.

- Prodaja elektroničkih usluga. Primjer: bugarski klijent svoju web stranicu želi smjestiti i održavati na poslužitelju u Španjolskoj. On će sada to činiti bez dodatnih naknada i na jednak način kao domaći klijenti.

- Prodaja usluga koje se nude na specifičnoj fizičkoj lokaciji. Primjer: hrvatska obitelj može kupiti putovanje u zabavni park u Francuskoj direktno, bez preusmjeravanja na hrvatske (posredničke) web stranice.

Nova pravila na snagu stupaju devet mjeseci nakon objave u Službenom žurnalu EU-a.

28. travanj 2024 17:40