Aktualno
StoryEditor

Filipović: Petrol posluje s dobiti i nije u problemima

28. Prosinac 2022.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je da Petrol posluje s dobiti te je odbacio Petolove razloge za današnje zatvaranje benzinskih crpki u Hrvatskoj od podna do 13 sati.

U izjavi za novinare nakon sjednice vijeća za uvođenje eura izvijestio je da se jutros sastao s Petrolovom upravom, te da Petrol traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena.

- Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s Inom prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa -  kaže Filipović, pa doaje kako ‘to njima nije dovoljno‘.

Ističe da su trgovačke marže u Sloveniji 75 lipa te da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali da bi Petrol htio veće marže.

- Međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune -  kaže Filipović.

Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

- To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima -  kaže Filipović.

Podsjeća i da u Hrvatskoj nisu ograničene cijene premijskim gorivima čiju cijenu tvrtke mogu formirati kako žele.

Ustvrdio je da vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana. 

Podsjeća da je lani kupio Crodux za 191 milijun eura. 

- Tada su bile druge marže (...) Oni su preuzeli Petrol i imali su tu veliku investiciju koja se ne vreća onim tempom kojim su oni to zamislili - kaže Filipović.

Zaključuje da vlada neće "dopustiti nikome pa ni Petrolu da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije".

Istaknuo je da je Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje, a da eventualna Petrolova tužba ne bi imala osnovu budući da su svi vladini potezi zakoniti.

Petrol je u Hrvatskoj u znak prosvjeda zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva u srijedu zatvorio prodajna mjesta od 12:00 do 13:00 sati.

Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa.

Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

27. travanj 2024 23:29