Aktualno
StoryEditor

Finska: Bezuvjetni dohodak smanjio stres i potaknuo zapošljavanje

25. Lipanj 2017.

Finska posljednjih pet mjeseci isplaćuje bezuvjetni dohodak za dvije tisuće svojih građana, a mnogi od njih već sada vide prednosti kao što je smanjenje stresa, bolji poticaji za pronalazak posla i više vremena da slijede poslovne ideje, piše Independent.

Ovo je prvi projekt takve vrste u Europi gdje građani dobivaju 560 eura mjesečno tijekom dvije godine. Primatelji pomoći ne moraju dokazati da aktivno traže posao i ne moraju redovito izvještavati vlasti kako bi dokazali da im je potreban prihod, kao što je to slučaj sa standardnom naknadom za nezaposlene.

>>>‘Novi društveni ugovor’: Musk, Zuckerberg i Altman podržali temeljni dohodak

Ako u međuvremenu pronađu posao i dalje će primati naknadu, što eliminira jedno od ograničenja postojećih sustava socijalne skrbi – stvaranje obeshrabrenih radnika kojima se više isplati primati pomoć nego raditi za minimalac.

>>>Manjak stresa i dobro mentalno zdravlje u finskom eksperimentu s temeljnim dohotkom

Pilot projekt jedna je od mjera koju je uvela vlada desnog centra kako bi riješili problem nezaposlenosti u Finskoj.

Juha Järvinen, nezaposleni mladi otac iz mjesta na zapadu Finske, počeo je uplate primati početkom siječnja ove godine. Rekao je da sada aktivno traži posao za razliku od prije kada je primao naknadu za nezaposlene.

>>>Izvješće iz Irana: Bezuvjetni dohodak ljude ne čini lijenima

Nekoliko puta je dobio ponudu za posao na pola radnog vremena, no odbio ih je jer bi tada prestao dobivati socijalne naknade, a trenutno je u procesu pokretanja vlastitog posla.

Ipak, nisu svi zadovoljni pilot projektom. U veljači je finski sindikat kazao da je eksperiment veoma skup i da će potaknuti ljude da rade manje, dok će neka zanimanja postati nepoželjna.

- Mislimo da socijalne politike idu u pogrešnom smjeru, kazao je Ilkka Kaukoranta, glavni ekonomist Centralne organizacije finskih sindikata.

20. travanj 2024 06:03