Aktualno
StoryEditor

Ford i Honda: Trumpove carine na metale smanjuju dobit i povećavaju troškove

27. Rujan 2018.

Američke carine na čelik i aluminij srezat će automobilskom proizvođaču Fordu dobit za oko milijardu dolara, upozorio je izvršni direktor tog diva, dok njegov kolega u Hondi poručuje da će više cijene čelika rezultirati novim troškovima od više stotina milijuna dolara, prenosi Business Times.

>>>Restrukturiranje Forda: Prestanak proizvodnje nekih modela i otpuštanje radnika

“Iz Fordove perspektive, američka carina na metale uskratila nam je približno milijardu dolara dobiti", kazao je izvršni direktor Forda James Hackett na konferenciji u New Yorku.

“Ironija je što većinu tih metala ionako već nabavljamo u SAD-u. Što se (carine) dulje budu primjenjivale, to će šteta biti veća", poručio je.

Premda Hackett nije rekao na koje se točno razdoblje odnosi tih milijardu dolara, glasnogovornik je pojasnio da se Fordov čelnik pozvao na interne projekcije kompanije o višim troškovima povezanim s carinama u 2018. i 2019. godini.

Premda velika većina čelika i aluminija koju Ford koristi za proizvodnju u SAD-u dolazi iz domaće proizvodnje, to signalizira da bi carine mogle rezultirati i višim cijenama robe na domaćem tržištu.

Hondi su pak više cijene čelika na američkom tržištu izazvale dodatne godišnje troškove od više stotina milijardi dolara, kazao je Rick Schostek, izvršni potpredsjednik Honde za sjevernoameričko tržište, pred odborom za financije u američkom Senatu, iako više od 90 posto čelika u njihovim vozilima sklapanim u Sjedinjenim Državama dolazi iz domaće proizvodnje.

>>>VIDEO: Japanski proizvođači predstavljaju nesigurnu budućnost automobilske industrije

Pored toga, Hondu pogađaju i kanadske i kineske carine na kosilice trave i sustave prijenosa koje proizvode u američkim saveznim državama Sjevernoj Karolini i Georgiji.

Iako Honda nije zbog viših troškova dizala cijene vozila na američkom tržištu, to je svakako jedno od pitanja o kojima razmišljamo za buduće razdoblje, kazao je Schostek novinarima nakon istupa u senatskom odboru.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 11:10