Aktualno
StoryEditor

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

04. Travanj 2022.
FORTENOVA GRUPA, znak, totem i zastavafoto Dražen Lapić

Fortenova grupa je izvijestila da je u petak, 1. travnja, stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora.

Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora, navodi se u priopćenju.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je istaknuo kako je tom transakcijom završen proces kupnje koji je zapravo započeo još 2014. godine.

Posebna simbolika, kako je kazao, je u tome da je zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe.

- Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju - formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji -  rekao je Peruško.

Naveo je i kako je u protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključen postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli su ostvarivati pune potencijale svog poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiraju natrag u Grupu.

Peruško je naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinirani udio u Bosni i Hercegovini.

- Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima - istaknuo je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za financije James Pearson je kazao kako je isplata manjinskim dioničarima od 22,4 milijuna eura izvršena korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje njihovu sve veću financijsku i poslovnu snagu.

- Grupa je ostvarila velik napredak tijekom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast -  izjavio je povodom te transakcije Pearson.

05. svibanj 2024 15:23