Aktualno
StoryEditor

Galovićev poučak: Rad u mirovini moguć je i za direktore javnih poduzeća

10. Siječanj 2019.

Tomislav Galović, vlasnik tvrtke Kulin Galović koja se bavi proizvodnjom vrhunskih suhomesnatih proizvoda, na jedan je dan otišao u mirovinu i nastavio već sljedećeg dana raditi stari posao i za to primati plaću - sve po zakonu. Naime, direktori tvrtki koji ispunjavaju uvjete za starosnu, ali i prijevremenu mirovinu, mogu i dalje šefovati i uz plaću primati i puni iznos mirovine.

Naime, mirovinskom reformom koja je stupila na snagu s prvim danom 2019. godine proširila se mogućnost rada uz istovremeno korištenje mirovine. Rad u mirovini, teoretski, moguć je i za direktore javnih poduzeća, ako je to, kako objašnjava porezna stručnjakinja Marija Zuber, definirano aktima društva te ako to odgovara i poslodavcu.

- Sve do ove godine to su mogli koristiti umirovljenici u starosnoj mirovini, a od ove godine ta je mogućnost proširena i na korisnike prijevremene mirovine, kaže Zuber.

Prema Galovićevim vlastitim riječima, promjene u Zakonu motivirale su ga da se odluči na jednodnevni odlazak u mirovinu, pa sada može raditi do polovice punog radnog vremena, odnosno četiri sata dnevno uz isplatu pune mirovine.

Osim temeljem ugovora o radu, umirovljenici mogu nastaviti raditi i temeljem ugovora o djelu. Mjera je to kojom se pokušalo ublažiti nedostatak radne snage na tržištu.

Na Facebook stranici Lidera o umirovljenju Galovića čitatelji se šale kako će sad svi umirovljenici moći povesti njegovim primjerom i isplaćivati si direktorske plaće u vlastitim tvrtkama. Neki su i sarkastični pa vele da otkrivamo toplu vodu, no sve do ove reforme direktori su mogli samo nastaviti biti prokuristi, no i to se promijenilo s najnovijom reformom, pa sada sami mogu voditi tvrtke - makar i penzionerski.

26. travanj 2024 03:52