Aktualno
StoryEditor

Glas Benedikta Kotruljevića stigao je iz XV. u 21. stoljeće

05. Prosinac 2016.

U svom najpoznatijem djelu pisao je o neredu, raspuštenosti i ispraznosti koje je zatekao u trgovačkoj djelatnosti, što ga je potaknulo da pruži potrebna pravila kako bi se iz te vještine uklonile sve zablude i zloupotrebe.

Njegovo ime je, Benedetto Cotrugli, Benko Kotrulja ili pak Benedikt Kotruljević...i autor je najstarijeg poznatog djela o poduzetničkom umijeću te teoriji knjigovodstva  - Knjige o umijeću trgovanja, a poslovni tjednik Lider 600. obljetnicu njegova rođenja obilježit će predstavljanjem reizdanja ovog nezaobilaznog naslova.

Knjiga o umijeću trgovanja

Predstavljanje Kotruljevićeva djela Knjiga o umijeću trgovanja – savjeti iz XV. Za 21. stoljeće održat će se 6. prosinca 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u 12 sati.

‘Knjiga je namijenjena osobito onima koji kane steći imetak časno i ne griješeći protiv Boga i svoga bližnjega‘, Kotruljevićeva je poruka iz prošlosti primjenjiva i u današnje vrijeme.

Koliko god je njegovo doba bilo drugačije od našega, koliko god da samo napredovali u znanju, vještinama, dosezima, Kotruljevićevo djelo može bit koristan priručnik za poslovanje i trgovinu.

Knjigu su podržali HAZU Zavod za povijesne i društvene znanosti – Odsjek za ekonomska istraživanja, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora, Grad Dubrovnik te Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, a na promociji knjige očekujemo i dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. Lajoša Žagera, direktoricu EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku Vedranu Jelušić Kašić, bivšu premijerku Jadranku Kosor, predsjednika Uprave Badela 1862 Ivu Markotića, prof. Darka Tipurića i mnoge druge.

20. travanj 2024 01:43