Aktualno
StoryEditor

Glasnović: U RH 20 sudaca prijeti nacionalnoj sigurnosti, na Ustavnom sudu umalo KOS-ovac

14. Srpanj 2017.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u petak je, problematizirajući način na koji se u Hrvatskoj biraju suci, izjavio da je nedavno dobio dokument prema kojem se suradnik KOS-a kandidirao za ustavnog suca.

"Nedavno sam sam dobio dokument gdje se jedan čovjek sa kodnim imenom Vrbik koji je surađivao s KOS-om (jugoslavenska vojna kontraobavještajna služba) kandidirao za ustavnog suca", izjavio je Glasnović nakon stanke, te poručio da "sada ima dovoljno vremena da se naprave prave provjere tih ljudi koji će predstavljati hrvatski narod na najvišim razinama sudske vlasti".

>>> Odbor za pravosuđe podržao Sessu za čelnika Vrhovnog suda

Glasnović navodi i da je nedavno izašao izvještaj da u Hrvatskoj ima 20 sudaca koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Tvrdi kako je pred zadnje izbore predložio saborskom Odboru za pravosuđe da se napravi obrazac s ključnim pitanjima o ljudima koji se kandidiraju za najviše sudske vlasti, ali da to nije imalo odjeka.

Meni je predsjednik Odbora rekao da to nije njegov posao, ustvrdio je Glasnović propitujući i način na koji se ocjenjuje uspješnost rada u sudstvu. Neki suci riješe dva predmeta, neki stotinu, ista stvar, ne čudi onda što imamo pola milijuna neriješenih sudskih sporova, jer nema standardne procedure po kojoj bi se ocjenjivao rad sudaca na nižim razinama, zaključio je zastupnik.

19. travanj 2024 16:07