Aktualno
StoryEditor

Grad Ilok stavio na prodaju nekretnine, neke kuće se prodaju i po 1.000 kuna

23. Srpanj 2019.

Scenarij koji nismo navikli gledati odvija se u posljednje vrijeme u Iloku. Dok svatko zna barem jednu priču u kojoj je nasljedstvo razorilo odnose među braćom i sestrama jer su svi željeli svoj dio kolača, na istoku Slavonije vrlo je učestala pojava da nasljednici jednostavno ne žele vlasništvo nad ostavštinom koja im zakonski pripada. Tako su se brojne kuće ni krive ni dužne našle u vlasništvu Iloka koji nema proračunskih kapaciteta da se pobrine o tako stečenoj imovini.

Stoga je ovih dana raspisan natječaj za prodaju 26 nekretnina u vlasništvu Grada. Uglavnom je riječ o kućama s dvorištem i oranicama, no na prodaju su oglašena i četiri pašnjaka. Zainteresirani ponuditelji trebaju ponude dostaviti pisanim putem te uplatiti 500 kuna jamčevine na žiro-račun Grada Iloka.

- U situaciji kada se nasljednici nekretnina na ostavinskoj raspravi odreknu nasljedstva i ne žele ga uzeti, one po zakonu pripadnu Gradu. Dakle, ne možemo to odbiti čak i kada bismo htjeli, a takvih je slučajeva u posljednje vrijeme sve više - rekla je gradonačelnica Iloka Marina Budimir za Glas Slavonije, pojašnjavajući kako nasljednici takvih nekretnina ili više ne žive u Iloku ili ne žele preuzeti odgovornost za njih ili im, jednostavno, ne trebaju.

Tužna je istina da ne trebaju, zapravo, ni gradu jer nema sredstava za nužna ulaganja u te kuće i ne može podnijeti takvo prisilno nametnuto opterećenje. Olakotna okolnost je što ima mladih obitelji koje bi možda mogle useliti ili ispočetka graditi svoje domove na tim mjestima jer se neke od ostavljenih kuća nalaze i na dobroj lokaciji, a većina ih ima i potrebne komunalne priključke.

- Ako bi se netko odlučio graditi novu kuću izvan građevinske zone, trebao bi riješiti pitanje cjelokupne infrastrukture, dovesti plin, vodu, struju i ceste. Istodobno bi nam ove kuće, među kojima su neke u središtu grada, ostale prazne i neodržavane - naglasila je gradonačelnica koja se nada da će biti zainteresiranih kupaca te da možda ovim povodom netko i doseli u Ilok.

Ovisno o stanju nekretnina, cijene se kreću u rasponu od tisuću kuna (na koliko je procijenjena kuća u Bapskoj) do 118 tisuća kuna (kolika je vrijednost kuće s dvorištem i oranicom u Iloku).  Ipak, većina nekretnina prodaje se u cjenovnom rasponu od 5 do 24 tisuće kuna.

Rok za podnošenje pisanih ponuda je 15 dana, a ugovori o kupoprodaji bit će sklopljeni u roku od 15 dana nakon što Povjerenstvo za prodaju nekretnina izabere najpovoljnije ponuditelje. Informacije o nekretninama koje su predmet natječaja građani mogu dobiti u iločkom Upravnom odjelu za opće i pravne poslove.

26. travanj 2024 00:34