Aktualno
StoryEditor

Granić: Ljetna potrošnja struje na Jadranu sve je veći problem

06. Srpanj 2018.

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić rekao je u petak kako je krajnje vrijeme da Hrvatska dobije energetsku strategiju, a ukazao je i na iznimno povećanje potrošnje električne energije u priobalju tijekom ljeta, budući da neka mjesta tada imaju i pet puta veću potrošnju nego zimi.

- Stalo nam je da se izradi energetska strategija Hrvatske, krajnje je vrijeme, jer je energetika na prekretnici, u tranziciji i mislim da je to sada najveći izazov, rekao je Granić tijekom obilježavanja 24. obljetnice Dana Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Energetski izazovi

Smatra da je Hrvatska pred velikim energetskim izazovima. Uz ostalo, naglasio je da će se pri izradi energetske strategije morati voditi računa o smanjenju broja stanovnika, što će bitno utjecati i na potrošnju energije. Granić je, međutim, ukazao na sve veći problem priobalne regije.

>>>Krajačić: Ne treba nam energetska strategija, trebaju nam akcijski planovi

- Turizam je povukao za sobom kvalitetu usluge, a kvaliteta usluge je povukla za sobom potrošnju energije pa se špica potrošnje prebacila na ljetno razdoblje, ne više na zimsko. Pritom je već prešla zimske rekorde i to će rasti. Preostaje nam baviti se problemom potrošnje energije u ljetnim razdobljima. Ugroženost odnosno smanjena sigurnost opskrbe na otocima odnosno obali već je prisutna i samo raste, istaknuo je Granić.

Dodao je da u većini priobalnih mjesta potrošnja energije ljeti naraste pet puta u odnosu na zimsko razdoblje. Naglasio je da svemu treba pridodati i potrošnju vezanu uz promet, odnosno elektromobilnost.

>>>HEP na Cresu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

Institut je inače ove godine prvi put dobio posao u Bangladešu, no najviše i dalje djeluje u regiji, odnosno istočnoj Europi. Granić je istaknuo aktivnosti na Kosovu gdje Institut djeluje već tri godine i to niz projekata, u suradnji sa tamošnjom vladom, ministarstvima, regulatorima i sl. U Albaniji je do sada realizirano oko 20 projekata, a trenutno se radi na restrukturiranju tamošnje elektroprivrede.

- Projekt će trajati preko dvije godine, značajan je što nije samo organizacijski, nego ga uz ostalo prati paket stručnih analiza i razvojnih planova. Albancima je HEP uzor, kaže Granić.

Ocijenio je i da u Hrvatskoj u zadnje vrijeme raste broj projekata vezanih uz obnovljive izvore, napose uz energiju sunca i vjetra.

Institut Hrvoje Požar 70 posto poslova godišnje odradi u inozemstvu, 30 posto u Hrvatskoj, a s 50-ak zemalja ima razne vrste poslovnih odnosa, od edukativnih programa do zajedničkih projekata.

20. travanj 2024 05:27