Korona i biznis
01. prosinac 2018.

Grubišić: Minimalac ne treba povećavati, treba ga ukinuti

Andrej Grubišić, osnivač i partner u tvrtki Grubišić & Partneri, u novom je broju Lidera među mjerama za redukcije državnih ovlasti u gospodarstvu predložio i ukidanje minimalne plaće. Stoga je logično da ne podupire današnju Vladinu odluku o povećanju minimalca na 3.000 kuna neto. Prema njegovu mišljenju, koncept minimalne plaće je generalno nerazuman. Minimalne naknade treba odrediti tržište, a ne Vladin dekret.

- Nema nijedne ekonomije u svijetu gdje se radna mjesta kreiraju tako da država određuje plaće. To određuje tržište. Tom logikom bilo bi ispravno reći da je minimalna plaća 10.000 kuna – komentira Grubišić.

Ovakve odluke gdje treća strana propisuje po kojoj minimalnoj naknadi morate raditi je miješanje u osobne ekonomske slobode, kaže taj stručnjak za korporativne financije koji dodaje kako ima i onih kojima novac nije jedini i najvažniji benefit rada.

- Neki ljudi su spremni raditi za manje iznos jer vide neki smisao u tome. Primjerice, spremni su raditi ograničeno vrijeme za manje novaca kako bi upotpunili kućni budžet ili stekli relevantno radno iskustvo i vještine. Novac nije jedini benefit rada.

>>> Povećanje minimalca poduzetnike će stajati 138 milijuna kuna u 2019.

U Hrvatskoj već postoje dobri trendovi što se tiče povećanja plaća, ali oni nisu nastali pod pritiskom poput ovoga koji na poslodavce vrši Vlada najnovijom odlukom, tumači Grubišić.

- Najbolja zaštita radnih mjesta nije državni ili politički dekret kojim se propisuje kolika je minimalna plaća, nego visoka potražnja za radnim mjestima. Upravo to se događa trenutno u Hrvatskog gdje je tržište samo natjeralo poslodavce da svojom voljom i bez prisile daju više plaće. Poslodavci trebaju povećati plaće ne zato što je to nečija odluka, nego vide u tome benefit za sebe.

Apsolutno je neprihvatljivo s aspekta slobodne tržišne ekonomije da netko ima pravo donijeti odluku, a da nije izložen nikakvim materijalnim rizicima. Dakle, netko propisuje kako moramo raditi i bez ikakvih materijalnih rizika za njega ako su zahtjevi nerazumni i ako je to pravilo glupost, argumentira Grubišić te dodaje kako je potpuno neprirodno zaštititi radnika s minimalnom plaćom. Nerijetko štićenje postojećih radnika ide nauštrb onih koji zbog toga ne mogu dobiti posao, zaključuje.