Korona i biznis
27. veljača 2019.

Grubišić: Za pet do deset godina pola građevinskih tvrtki u Hrvatskoj moglo bi bankrotirati

Gubitak Tehnike u 2018., što je u utorak izazvalo nagli pad cijene njezine dionice, dijelom je uzrokovan i računovodstvenim otpisima, odnosno nije sav gubitak od 294 milijuna kuna rezultat poslovanja u 2018. To smatra konzultant Andrej Grubišić, no ipak napominje da je situacija u toj građevinskoj kompaniji ozbiljna.

Ipak, to što je nakon objave rezultata cijena Tehnikine dionice u utorak pala za 40 posto (na 76 kuna) moglo bi poslati krivu sliku ulagačima jer Grubišić upozorava na to da je hrvatsko tržište kapitala malo i da je potrebna dodatna analiza poslovanja kompanije na temelju koje bi stvorili stvarnu sliku stanja.

- Količina dionica na Zagrebačkoj burzi inače je niska, kao što pokazuje i ovaj primjer s Tehnikom i kada netko kupi mali dio dionica kojima je pala cijena, ne možemo sa sigurnošću znati je li to prava vrijednost dionice tvrtke – upozorava Grubišić.

U utorak se trgovalo 861 Tehnikinom dionicom što nije puno (u srijedu nije bilo trgovanja), ali ipak treba napomenuti da pad vrijednosti dionice i s ovako malom trgovinom može psihološki utjecati na ostale ulagače koji bi mogli opreznije ulagati u kompaniju.

Grubišić napominje da je, generalno gledajući, problem najvećeg dijela građevinaca što su potpisivali ugovore u nadi da će ostati na nuli, no čim su morali pomicati rokove, ili su im troškovi neplanirano rasli, ti im se poslovi nisu isplatili, pa su preživljavali dobivajući avans od sljedećeg projekta. Upravo iz tih razloga Grubišić procjenjuje da će za pet do deset godina pola građevinskih tvrtki u Hrvatskoj moglo bi bankrotirati.

Tehnika je u 2018. smanjila prihode za 38,7 posto i uprihodovala samo 386 milijuna kuna, što je manje za 243 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije. Istovremeno su gubici više nego udvostručeni i iznose 294 milijuna kuna.