Aktualno
StoryEditor

Grupacija smart city HGK: Hrvatski gradovi polako hvataju korak sa zapadnim gradovima

06. Srpanj 2023.
Lučijano Sangaleti

Grupacija smart city HGK okuplja dionike u smart city području kako bi urbane sredine implementirale pametna​ rješenja i projekte za​ naselja i​ gradove ​po mjeri​ čovjeka​. Svrha je snažnije poslovno povezivanje tvrtki te partnerstvo s javnim sektorom radi brže primjene inovacija i prenošenja dobre prakse, kao i promocija domaće industrije. Grupacija gradi poziciju partnera s lokalnim i regionalnim vlastima, institucijama i razvojnim agencijama. Stručnjaci iz tvrtki udruženih u Grupaciji su podrška u jačanju kapaciteta te izvor informacija kod promišljanja smart city projekata prilagođenih specifičnim lokalnim potrebama​​. O samoj grupaciji i njenim planovima pričali smo sa Lučijanom Sangaletijem, voditeljem razvoja poslovanja u Končar Digitalu i dopredsjednik Grupacije smart city HGK.

Kada je grupacija osnovana, na čiju inicijativu, koji je cilj grupacije i tko su njezini članovi?

Grupacija Smart City HGK osnovana je kao mjesto okupljanja javnog sektora i domaćih tehnoloških tvrtki koje mogu odgovoriti na potrebe urbanih sredina za pametnim i održivim rješenjima na dobrobit svih građana te biti podrška u razvoju lokalnog gospodarstva.

Smart City Grupacija je osnovana inicijativom članica Udruženja električne i elektroničke industrije HGK.

Cilj grupacije je okupiti članice koje razvijaju i proizvode suvremena tehnološka rješenja te projektiraju pametnu i zelenu javnu infrastrukturu. Smart City Grupacija zamišljena je kao platforma putem koje poduzetnici aktivno sudjeluju u oblikovanju održive budućnosti zajednice čime se jača dijalog između privatnog i javnog sektora kao poželjan oblik u razvoju i primjeni suvremenih tehnologija na dobrobiti građana i poduzetnika. Također, Smart City Grupacija na taj način djeluje i u svrhu promocije domaće industrije te poslovnog povezivanja članica HGK.

Inicijativom se namjerava okupiti sve zainteresirane tvrtke prisutne na tržištu pametnih gradova, uključujući sljedeća područja: energija i voda, IoT infrastruktura, upravljanje komunalnim uslugama, rasvjeta, okoliš i otpad, turizam, mobilnost, savjetovanje i planiranje i dr.

Članice grupacije čine preko 50 tvrtki i organizacija koje uključuju stručnjake s referencama na domaćem i inozemnom tržištu​ u inženjerstvu, razvoju kritične i urbane infrastrukture, informacijskim tehnologijama, urbanom planiranju, programskim rješenjima, prijenosu podataka, sigurnosti, consulting-u i sl. Posebno smo ponosni na članice grupacije koje dolaze iz segmenta javnih tvrtki, odnosno, komunalnih tvrtki u vlasništvu JLS što nam daje dodatan sinergijski efekt u razvoju projekata.

Koje je aktivnosti grupacija poduzela u nešto više od šest mjeseci postojanja?

Od osnivanja Grupacije Smart City u studenom 2023. godine, predstavljali smo Grupaciju na 3 nacionalne smart city konferencije te smo samostalno organizirali regionalne radionice i B2B sastanke u županijama. Naše članice održale su tridesetak B2B sastanaka s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave u Koprivnici, Puli i Sisku, a prošle godine bili smo u Osijeku, Splitu i Zadru. Uspostavili smo suradnju s Udrugom gradova te upravo provodimo anketu među jedinicama lokalne samouprave kojom želimo dobiti uvid u potrebe i potencijale suradnje javnog i privatnog sektora.

Vjerujemo kako će nam u pozicioniranju pomoći brendiranje i vizualni identitet koji smo izradili, a s jeseni planiramo predstaviti katalog cjelovite ponude članica Grupacije. U našim planovima su i međunarodne aktivnosti te razmatramo organizaciju poslovnih delegacija u Mostar, Sarajevo i na Kosovo.

Koliko su hrvatski gradovi ‘Smart‘ u usporedbi s gradovima u regiji?

U posljednjem srednjoročnom razdoblju (3-5 godina) može se primijetiti određena sustavnost u razvoju koncepta pametnih gradova na svim razinama. Nacionalna razina vlasti kroz programe sufinanciranja gradovima osigurava sredstva za strateško i operativno planiranje razvoja koncepta pametnih gradova što je temelj i jedina prava podloga za daljnji razvoj. Na temelju usvojene strateško- planske dokumentacije gradovi imaju mogućnost daljnjeg sufinanciranja „Smart“ projekata iz nacionalnih fondova i strukturnih fondova.

Smatram da su glavni okidač razvoja i implementacije pametnih projekata u gradovima financijska sredstva, interni kapaciteti za pripremu i provedbu projekata te mogućnost osiguranja vlastitog udjela u financiranju projekata.

U tom kontekstu, na prostoru Republike Hrvatske u implementaciji pametnih rješenja prednjače veliki gradovi. Također, ističe se i nekolicina srednje velikih, ali vrlo ambicioznih gradova. Razlog tome je tradicionalna optimalna kapacitiranost resursa kod velikih gradova, a kod srednje velikih, proaktivnost i agilnost.

Slijedom svega navedenog, ako govorimo o gradovima u regiji, može se zaključiti da naši gradovi hvataju korak s gradovima i tehnološkim rješenjima koja su implementirana u zapadnim regijama. S druge strane, naši gradovi prednjače u usporedbi s urbanim sredinama u istočnim regijama.

image

SCG podrucja

U kojim industrijama koje su napravile najveći iskorak u pogledu implementacije ‘Smart‘ rješenja?

Naši gradovi su u kontekstu industrija vrlo široko primijenili koncept pametnog grada, a neka od najznačajnijih područja su energetika, vodoopskrba, sigurnost, okoliš, digitalna transformacija poslovanja, održiva mobilnost, IoT i sl.

Primjeri projekata:

  • Digitalizacija poslovnih procesa i rada javne gradske uprave
  • Sigurna prometna rješenja i ITS
  • GIS platforme
  • Praćenje kvalitete zraka
  • Energetska učinkovitost u objektima
  • Obnovljivi izvori energije
  • Informacijska sigurnost i podatkovni centri
  • Daljinsko očitanje vodomjera
  • IoT platforme i mreže
  • Pametni parking

Koji su najveći izazovi s kojima se gradovi susreću prilikom implementacije ‘Smart‘ rješenja?

  • Nedostatak financijskih sredstava
  • Nedostatak internih kapaciteta za pripremu i provedbu projekata te osiguranje vlastitog učešća za sufinanciranje
  • Nedovoljna razina spremnosti i usvojenosti strateško-planske i operativne dokumentacije
  • Administrativna procedura ishođenja dozvola te neriješeni imovinsko- pravni odnosi
  • Dugo razdoblje implementacije rješenja koje se proteže kroz više financijskih/proračunskih razdoblja

Kako ocjenjujete spremnost gradova i općina u prihvaćanju ‘Smart‘ rješenja

Tema pametnih i održivih gradova vrlo je aktualna, a pogotovo od usvajanja posljednjeg višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027. u Republici Hrvatskoj. Učinkovito i održivo upravljanje gradskim resursima posebno se pokazalo bitno za vrijeme globalnih izazova u zadnjih nekoliko godina.

Donositelji odluka na svim razinama spoznali su potrebu promjene paradigme urbanog razvoja koja se usmjerava prema korištenju sofisticiranih tehnoloških rješenja. Gradovi su područja najveće gospodarske aktivnosti i naseljenosti, stoga sami čelnici spoznaju potrebu razvoja pametnih projekata kako bi odgovorili na izazove budućnosti.

Posebno mogu istaknuti da se zbog tržišnih izazova u području energetike sve više korisnika okreće razvoju projekata iz sljedećih segmenata:

  • upravljanja energijom i energetskom učinkovitosti,
  • obnovljivih izvora energije,
  • razvoja IoT mreža i platformi za daljinski nadzor i upravljanje,
  • održivih rješenja u mobilnosti i e-mobilnosti

Strukovna i ostala udruženja poput naše grupacije, također, doprinose podizanju svijesti o potrebi implementacije pametnih rješenja.

Vjerujemo da našim udruživanjem i radom možemo doprinijeti spremnosti gradova i općina u prihvaćanju pametnih rješenja, a posebno želimo istaknuti da:

  • imamo iskustva u segmentu „Smart“ rješenja
  • imamo provjerene reference u razvoju i implementaciji projekata
  • razumijemo tematiku i izazove naših partnera
  • imamo dugogodišnje iskustvo u razvoju, proizvodnji i implementaciji ‘Smart‘ rješenja

Možete li izdvojiti 1-2 primjera uspješne implementacije ‘Smart‘ rješenja?

Ako govorimo o uspješno implementiranim projektima svakako ne treba izostaviti projekt SenzoriKA u Karlovcu. Radi se o projektu na kojem su zajednički udružili snage tvrtke KONČAR – Digital i Odašiljači i veze te implementirali pametna rješenja u gradskim tvrtkama Mladost, ViK, Gradska toplana i Čistoća. Radi se o pametnim rješenjima iz segmenata vodoopskrbe, toplinarstva, održivog gospodarenja otpadom, učinkovitog upravljanja prometom u mirovanju te energetske učinkovitosti. Implementacijom projekta Karlovac je doista postao "pametan grad" jer su razvijena oprema i programsko rješenje omogućili očitanje potrošnje vode i energenata, prikupljanje podataka o kvaliteti zraka, količini otpada u spremnicima, stanja na parkiralištima u realnom vremenu.

Karlovac je navedenim projektom digitalizirao poslovne procese, odnosno proces prikupljanja i upravljanja velike količine podataka, zahvaljujući čemu smo mi kao tehnološki partneri dobili priliku dokazati cjelovit „Smart“ sustav na jednom prostoru u realnom okruženju.

02. svibanj 2024 20:09