Aktualno
StoryEditor

HBOR u Zadru otvorio Područni ured za Sjevernu Dalmaciju

25. Rujan 2023.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) otvorila je u ponedjeljak u Zadru Područni ured za Sjevernu Dalmaciju, a iz novog ureda pokrivat će se područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, izvijestio je HBOR.

Ured je otvorio predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, a svečanosti su, uz predstavnike vodećih gospodarstvenika iz dviju županija, kao i predstavnike poslovnih banaka i lokalnih uprava, nazočili i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju smješten je u prostorijama Županijske komore Zadar na adresi Ulica Špire Brusine 16. Novootvoreni ured je sedmi HBOR-ov područni ured, a do sada su Šibensko-kninska i Zadarska županija bile u ingerenciji Područnog ureda u Splitu, napomenuli su iz HBOR-a.

Aktivnost Područnog ureda prvenstveno će biti usmjerena na savjetovanje i informiranje privatnih i javnih subjekata o načinu i mogućnostima korištenja HBOR-ovih sredstava kao izvora financiranja za potrebe pokretanja poslovanja, odnosno  ulaganja u rast i razvoj. Područni ured imat će važnu ulogu u edukaciji poduzetnika, posebno onih koji tek razmišljaju o ulasku u poduzetništvo, kao i suradnji s predstavnicima lokalne vlasti koji investicijama stvaraju preduvjete za povećanje gospodarskih aktivnosti, navedeno je.

Istaknuto je kako je HBOR tijekom proteklih deset godina u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji podržao gotovo 1.200 projekata s ukupnim iznosom većim od 635 milijuna eura.

Od spomenutog iznosa 86 posto odnosi se na investicijske kredite, dok je preostalih 14 posto odobreno za obrtna sredstva. Kako je riječ o izrazito turističkom području, čak 77 posto kredita odobreno je za uslužne djelatnosti, a 23 posto za proizvodne djelatnosti, izvijestili su iz HBOR-a.

Predsjednik Uprave HBOR-a Čuvalo ocijenio je da je iznimno visok udio investicijskih kredita u proteklih deset godina odličan pokazatelj snažnog ekonomskog razvoja ove regije, dok je udio kredita uslužnim djelatnostima potvrda ključne uloge turizma i povezanih uslužnih djelatnosti kao glavnih pokretača gospodarske aktivnosti.

- Uvjereni smo kako ima još prostora za dodatni rast i razvoj te upravo stoga očekujemo da će novootvoreni Područni ured pridonijeti još boljoj i kvalitetnijoj apsorpciji HBOR-ovih sredstava, bilo da je riječ o kreditima, garancijama i jamstvima ili osiguranju izvoza -  izjavio je Čuvalo.

Ministar Erlić.je ocijenio da je otvaranje Područnog ureda HBOR-a važan doprinos razvoju poduzetničkog okruženja u Zadru i sjevernoj Dalmaciji.

- Ispred nas je veliki investicijski ciklus iz EU-ovih fondova, a putem HBOR-a plasirat će se financijski instrumenti ukupno vrijedni 724 milijuna eura. Današnjim otvaranjem Područnog ureda sredstva će sada biti još dostupnija poduzetnicima s ovog područja -  istaknuo je Erlić. 

26. travanj 2024 04:45