Aktualno
StoryEditor

Helle Müller Petersen: Uspješne žene moraju se udati za pravog muškarca

07. Prosinac 2017.

Žene koje žele pokrenuti svoj biznis trebaju znati što žele postići, kako opstati u biznisu i posebno trebaju same razumjeti vlastite financije, umjesto da se oslanjaju na vanjske savjete. Poručila je to ženama u Hrvatskoj koje razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa Helle Müller Petersen, predsjednica uprave Carlsberg Croatia i Carlsberg Hungary, gošća Liderove konferencije ‘Žene u biznisu‘.

>>> FOTO: Počela sedma Liderova konferencija Žene u biznisu

- Nažalost, upoznala sam puno poduzetnika s divnim idejama, zaista dobrim, ali sve je izvrsno na papiru i u teoriji. U praksi im je jako teško objasniti zašto je njihova ideja primjenjiva u 10, 50 ili 100 godina. Mislim da treba više razmišljati zašto i kako treba opstati u biznisu. Dame, morate i same razumjeti svoje financije, a ne prepuštati ih drugima, konzultantima. I trebate znati što želite postići. Trebate uvijek imati na umu da, ako ste dobri u poslu, bez obzira jeste li mala poduzetnica, velika, radite li u korporaciji, morate se znati dobro prikazati. Sve počinje s tim. Potom trebate razumjeti industriju i sektor u kojem djelujete. Zašto vaše poduzeće uopće postoji, čim se bavi? Potom morate poznavati poslovne strategije i ako ne znate kakva je strategija bit će vam vrlo teško govoriti o tome što radite – kazala je Helle Müller Petersen, inače prva žena predsjednica uprave u Carlsberg grupaciji.

‘One on one‘ razgovor s Helle Müller Petersen na Liderovoj konferenciji vodio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan. Macana je posebno zanimalo što žena koja je živjela u osam zemalja i proputovala 92 zemlje vidi pozitivno i negativno u Hrvatskoj. Helle Müller Petersen posebno je fascinirana što usred glavnog grada Hrvatske može piti vodu iz slavine i udisati čist zrak, a sviđa joj se i ideja razgovora uz kavu, premda bi rado promijenila tematiku. Predložila je ženama da učine nešto u vezi toga.

>>> Helle Muller Petersen – Žena čiji je rad ostavio neizbrisiv trag od Europe do Azije

- Mislim da se stalno kuka i da se ljudi stalno žale. Umjesto stalnih žalopojki, zašto ne biste odlučili razgovarati o pozitivnim stvarima? Budite optimistični i budite zahvalni za ovo prekrasno nebo iznad vas, žalopojke mogu biti pogubne za vaš život, za život vaše djece i vaše poslovanje. Vjerujem da postoji razlog zašto je kukanje važan dio kulture, ali mi žene možemo lupiti šakom o stol i prestati žaliti kad se susretnemo na kavi. Svi znamo da je situacija ozbiljna zbog Agrokora. Ali ako bi se stalno budila zabrinuta, kakvu bi poruku slala ostalima?  – upitala je čelnica Carlsberg Croatia Helle Müller Petersen.

[caption id="attachment_308879" align="aligncenter" width="750"] Helle Muller Petersen, Krešimir Macan[/caption]

Unatoč Macanovom trudu da pokuša pronaći konkretniju primjedbu na poslovanje i poslovnu klimu u Hrvatskoj, Helle Müller Petersen nije se upuštala u takve ocjene. No, napomenula je i da joj se čini da su u Hrvatskoj žene ipak u dobroj mjeri zastupljene u biznisu.

- Upoznala sam toliko poduzetnica u Hrvatskoj koje su na čelu poduzeća. Svaki dan ručam u Juice Boxu i zapanjuje me vlasnica tog biznisa. Kad je započinjala biznis, imala je puno osobnih problema, a danas je taj lanac vrlo uspješan. Imate jako puno poduzetnica u Hrvatskoj, žene su na čelu brojnih kompanija, nisu na jako lošem položaju, ali moglo bi se malo poboljšati to i ubrzati tu promjenu – rekla je predsjednica uprave Carlsberg Croatia.

>>> Jurčić: Zašto prihvaćamo da je u kući žena gazda, a na poslu ne

Macana je zanimalo i kako Helle Müller Petersen kao žena upravlja kompanijom u biznisu koji se smatra muškim. Odgovorila mu je da lager pivo u Hrvatskoj žene piju u istom omjeru kao i muškarci i da ona može biti predsjednica uprave. Macan ju je upitao i gdje joj je dom, s obzirom da je živjela u osam zemalja.

- Uvjet za sve uspješne žene je da se moraju udati za pravog muškarca. Nisam nikad morala birati između karijere i obitelji, organizirala sam život tako da imam supruga koji uistinu vjeruje da moramo dijeliti odgovornosti. Trenutačno je moj dom Hrvatska, Dankinja sam, imam dansku putovnicu i moj dom je tamo gdje se moja obitelj smjesti. Ni jedno od moje djece ne zna danski, ali izvrsni su u mandarinskom – rekla je Helle Müller Petersen.

19. travanj 2024 10:37