Aktualno
StoryEditor

Hershey odbio ‘slatku‘ ponudu konkurentskog Mondeleza

07. Listopad 2018.

Dionice američke kompanije Hershey, jednog od najvećih proizvođača čokoladnih slastica na svijetu, ovog su tjedna porasle 15 posto, na 111,87 dolara, nakon što se proširila vijest kako je Mondelez, još jedna velika američka kompanija iz sektora prehrane, ponudila 23 milijarde dolara u gotovini i dionicama ili 107 dolara za dionicu kompanije. Vijest je podigla i dionice Mondeleza, koji u svom portfelju ima i neke hrvatskim kupcima poznate brendove: Belvita, Oreo, TUC, Milka, Côte d‘Or, Toblerone, Cadbury, Freia, Marabou i Trident; za 4,8 posto odnosno na cijenu od 45,05 dolara.

>>>Hedona – Križevačka slatka priča

Hershey je potvrdio ponudu, ali i objavio da ju je odbio uz navode kako Mondelezov ‘izraz zanimanja nema osnovu za daljnju raspravu‘.

Ovo može značiti da Hershey traži bolju ponudu, prema nekim analitičarima mogao bi tražiti i do 130 dolara po dionici.

2002. godine odbijeno je 12,5 miljardi dolara koliko je nudila kompanija Wm. Wrigley Jr. Company, iako je ponuđena cijena bila 42 posto veća od tadašnje vrijednosti dionica, a aukcije je privukla i zajedničku ponudu od strane tvrtki Nestle i Cadbury Schweppes. Wrigley je šest godina nakon toga kupio Mars za 23 milijarde dolara, čemu je kumovao investitor Warren Buffett, dok je Kraft Foods kupio Cadbury, koji je 2012. prodao svoju proizvodnju slastica Mondelezu.

The Street navodi tri razloga zašto je Hershey privlačan Mondelezu.

15. travanj 2024 23:58