Aktualno
StoryEditor

Holcim planira uložiti 47,7 milijuna kuna u proizvodni pogon

06. Ožujak 2018.

Boljom koordinacijom distribucije unutar Lafarge Holcim Grupe, prošle je godine Holcim Hrvatska ostvario osam posto veći prihod od prodaje, dok su ukupna ulaganja u proizvodne pogone iznosila 38,5 milijuna kuna, a ove se godine planira dodatnih 47,7 milijuna kuna, izvijestili su u utorak novinare u Puli čelnici Holcima, predstavljajući poslovne rezultate za 2017. godinu.

Financijska direktorica Holcima Denis Zupičić kazala je kako su u 2017. godini prihodi od prodaje povećani osam posto te kako je ova tvrtka prošle godine ostvarila neto dobit od 17 milijuna kuna.

>>>Švicarsko-francuski div LafargeHolcim zaključio tromjesečje s velikim gubitkom

- Prosječna bruto plaća u našoj tvrtki iznosi 9.862 kune, a sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom graditeljstva potpisali smo novi kolektivni ugovor prema kojemu masu plaća ove godine povećavamo za šest posto. Rast plaća planiramo nastaviti i u sljedeće dvije godine, poručila je Zupičić.

Lafarge Holcim Grupa prošli tjedan postavila je novu strategiju, kojom uz proizvodnju cementa, agregata i betona uvodi novi segment građevinskih rješenja i proizvoda, a predsjednica Uprave Holcim Hrvatska Virna Višković Agušaj istaknula je kako u taj segment ulaze i aktivnosti Holcimovog Centra za inovacije i projekte.

- Prošle godine najznačajnije aktivnosti ovog Centra bile su vezane uz posebne vrste betona, najviše za turističke objekte. Počeli smo prodavati Majstor+cement, jedini cement koji zajedno s vrećom ide u miješalicu čime se papir ugrađuje u beton i ne postaje otpad, naglasila je Višković Agušaj, dodavši kako su osim toga prošle godine kupcima i studentima Građevinskog fakulteta u Rijeci predstavili inovaciju odnosno beton u pjeni za izolaciju nazvan Airium.

>>>DZS: U prosincu prvi pad broja građevinskih dozvola nakon 20 mjeseci

Navevši podatak Državnog zavoda za statistiku da je prošle godine izdano 9.418 građevinskih dozvola, odnosno 17,5 posto više nego 2016. godine, direktor prodaje Nenad Juretić ustvrdio je kako je Holcim uslijed rasta potražnje povećao prodaju u zemlje regije.

- Kada uspoređujemo te podatke s prosjekom rasta građevinskih aktivnosti svih zemalja EU-a, mi u Hrvatskoj pratimo jednaki trend. Stoga očekujemo da će na području na kojem poslujemo razina građevinskih aktivnosti ostati barem na razini prošle godine, zaključio je Juretić.

05. svibanj 2024 11:57