04. svibanj 2018.

HPK: Smanjenje proračuna za europsku poljoprivrednu politiku je neprihvatljivo

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra neprihvatljivim novi nacrt proračuna zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koji nakon 2020. predviđa za 40 posto smanjenje prihoda poljoprivrednika u odnosu na druge sektore, objavili su u petak iz HPK.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smatraju takav prijedlog neprihvatljiv jer će, kako navode, poljoprivrednike EU, a među njima i hrvatske, staviti u lošiji položaj u odnosu na druge sektore.

>>> Oporba se pita kamo idu državne potpore, stanje nikad gore u poljoprivredi i brodogradnji

Europska komisija je u srijedu predložila veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za razdoblje 2021-2027 u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014-2020, ali i nešto manje iznose za kohezijsku politiku i poljoprivredu. Komisija je predložila smanjenje sredstava za zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i za kohezijsku politiku, za otprilike po 5 posto. ZPP i kohezijska politika dvije su najveće stavke u europskom proračunu, na koje otpada više od dvije trećine europskog proračuna.

HPK dijeli razmišljanja najsnažnijih europskih poljoprivrednih organizacija poput Cope i Cogeca-e, u kojima smatraju da se poljoprivredni sektor nalazi pred izazovom rasta stanovništva i sve veće potrebe za hranom.

Također smatraju da poljoprivredni proizvođači ne bi trebali plaćati dvostruku cijenu izlaska Velike Britanije iz EU - kroz tržište i umanjenje proračuna. Ističu i kako su svjesni napora Komisije da poveća EU resurse kako bi pokrili sve nadolazeće potrebe, no drže kako za poljoprivredne proizvođače treba učiniti više. Kao najveća i najutjecajnija organizacija u poljoprivredi Copa-Cogeca neće odustati od pritisaka na donositelje (proračuna), ističe predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Napominje i kako postoji nekoliko scenarija za koje se pripremalo te se zajedno s ostalim poljoprivrednim organizacijama, članicama Copa-Cogeca, svakodnevno pokušavalo utjecati na Komisiju.

>>> EK predložila povećanje sedmogodišnjeg proračuna

Jedan od planova Komisije bilo je umanjenje za 15 posto te se od Komisije na svim sastancima tražilo da brani poljoprivredni sektor i proračun, pojednostavi procedure i za svaku novu mjeru osigura adekvatna financijska sredstva.

Što se tiče umanjenja od 5 posto za poljoprivrednu politiku koje se planira, jedan manji dio, oko pet država članica, planira premostiti tu razliku nacionalnim proračunom, a jedan dio članica planira dodatno platiti 1 posto iz bruto nacionalnog dohotka, pojasnio je Jakopović.

Iako najave smanjenja prihoda za poljoprivrednike proračuna ne idu u prilog poljoprivrednom sektoru, u Komori smatraju sada, kada postoji konkretnije mišljenje Komisije u kojem se smjeru planira ići sa ZPP-om i što se planira po pitanju proračuna, moći će se i konkretnije djelovati na Komisiju. Jakopović je najavio snažan angažman Komore u brojnim tijelima, u čijem radu sudjeluje.

"Ovu godinu maksimalno treba iskoristiti za intenzivne pregovore, 20 tijela Komisije u kojima Komora sudjeluje te saveze koje je Komora sklopila s V4 zemljama i novim državama članicama", kazao je.

>>> Za izravna plaćanja u poljoprivredi iz proračuna 870 milijuna kuna

Osim V4 zemalja i novih država članica, Komora surađuje s Mediteranskim zemljama kako bi što više učvrstila poziciju poljoprivrednih proizvođača, a od velike je važnosti i komunikacija s Ministarstvom poljoprivrede, gdje se na tjednoj bazi nastoje usuglasiti stajališta, rekao je Jakopović te dodao kako će se pojačati i komunikacija s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Komora će, kako je najavio, na terenu obavljati dodatne konzultacije s ciljem da novi ZPP ide u korist rasta i razvoja poljoprivrednih gospodarstava.