Aktualno
StoryEditor

Hrvatske i slovenske energetske agencije rade zajedno

20. Rujan 2017.

Da je pitanje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije imperativ nije sporno, u teoriji. No, u praksi oba su područja gurnuta sa strane. Usprkos stručnjacima koji rade na projektima i s jedne i s druge strane, nedostaje jasan financijski okvir koji podržava takve projekte kako na razini Hrvatske tako i na razini Slovenije. Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac otkrio nam je kako je i zašto došlo do suradnje.

>>>Juncker: Miješanje europske strane u hrvatsko-slovenski spor ne bi bilo mudro ni korisno

Dok Vlada nimalo ne smiruje odnose sa Slovenijom, Vi ste se odlučili na jedan potpuno drugačiji korak. Što vas je na to navelo?

- Hrvatske i slovenske energetske agencije godinama uspješno surađuju. Nakon godina zajedničkog sudjelovanja u različitim EU projektima uspostavljena je praksa redovitih susreta na kojima se raspravlja o zajedničkim projektima, mogućnostima savjetovanja nacionalnih ministarstava i europskih institucija te izmjenjuju iskustva i najbolja praksa. Većina agencija s obje strane sada bilježi 8, 9 ili 10 godina uspješnog rada, a akumulirani rezultati i stručni kapaciteti su zaista impresivni. Ukupno 12 agencija (7 slovenskih i 5 hrvatskih) zapošljava preko 120 stručnjaka, a provedeni investicijski projekti prelaze vrijednost od 200 milijuna eura. Praksa naše suradnje pokazala je potpuno međusobno razumijevanje – problemi s kojima se energetske agencije susreću (manjak kapaciteta državne uprave, nedostatak sustavne energetske politike i sl.), praktički su jednaki s obje strane granice. Većina agencija članovi su i europskog udruženja FEDARENE kojim predsjedam već u drugom mandatu. Brojni konkretni projekti koje su agencije zajedno provele (npr. rekonstruirane zgrade, obnovljene dionice javne rasvjete i sl.) stvorili su preduvjet za dalju suradnju, ali i razvitak dobrih poslovnih, gotovo prijateljskih veza. Nije rijetkost da se agencije i njihovi stručnjaci izravno savjetuju, prenose svoja iskustva i znanja i međusobno pomažu na zdravoj kolegijalnoj osnovi. Mogućnost komunikacije na hrvatskom ili slovenskom suradnju svakako još olakšava. Međusobna iskustva i kompetencije te njihova otvorena razmjena svima jako koriste, kazao je Julije Domac.

>>>Cerar iskoristio priliku i upoznao diplomate u New Yorku sa slovenskim stajalištima o arbitraži

Sakupili ste pisma potpore. Na koga ćete ih dalje adresirati i s kojim ciljem?

- Sve agencije zajedno obratile su se svojim nadležnim ministrima – Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske u Hrvatskoj i Vladinom uredu za razvoj i europsku kohezijsku politiku u Sloveniji te potpredsjedniku Europske komisije nadležnom za Energetsku uniju uz pisma potpore čak 107 županija, gradova i općina s obje strane granice koji su iskazali čvrstu podršku združenoj inicijativi svih energetskih agencija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Slovenije, a koje svojim povezivanjem i suradnjom žele postići okrupnjavanje projekata, te veću i bolju potporu projektima održivog korištenja energije na Europskoj i nacionalnim razinama. U svom pismu, agencije traže da se projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti da značajno više prostora  u programima regionalne i prekogranične suradnje, a posebno u Programu prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Agencije također traže uspostavu regionalnog partnerstva na makro razini regija i država usmjerenog na konkretna financijska ulaganja u održive energetske projekte. Agencije smatraju da upravo naše dvije države, članice Europske unije, umjesto besmislenih prijepora i natezanja, mogu poslužiti kao ogledan primjer za provedbu zajedničkih investicija u održivo korištenje energije. Takav pristup sigurno je jedan od ključnih interesa Europske unije, a u skladu s aktivnostima koje se provode u okviru Energetske unije te najavljenim promjenama koje bi trebao donijeti paket Čista energija za sve Europljane – realizacija europskog potencijala za rast, objasnio je Domac.

Kakva je trenutno situacija po tom pitanju na nacionalnom nivou jedne i druge zemlje?

- Na području poticanja projekata održivog korištenja energije obje zemlje mogu i trebaju činiti više. Državna politika ne prepoznaje dovoljno imperativ energetske tranzicije te gospodarski i okolišni potencijal takve promjene koja se u većini Europske unije već događa, rekao je Domac.

>>>Slovenija tužila Komisiju zbog ‘ništavnog i nevažećeg’ akta o istarskom teranu

Koja su Vaša očekivanja od ovakvog povezivanja i suradnje?

- Povezivanje hrvatskih i slovenskih agencija nosi veliki gospodarski i investicijski potencijal – u smislu projekata i investicija koje se mogu povezivati i zajednički provoditi. Posebno je važna i politička poruka da je zajednička suradnja u EU okvirima moguća, potrebna i željena, a koju struka šalje politici. Gubici koji se bilježe zbog generiranja nepotrebnih sukoba višestruko premašuju potencijalnu korist koja bi proizlazila iz zajedničke suradnje. Budućnost sigurno leži u zajedničkim investicijama i objedinjenim projektima s obje strane granice. Da je to moguće i korisno pokazuje dosadašnja suradnja i rezultati hrvatskih i slovenskih agencija, kazao je Domac.

27. travanj 2024 01:41