Aktualno
StoryEditor

Hrvatski Telekom i Kaufland postavili dvije brze punionice za električna vozila

30. Studeni 2017.

Hrvatski telekom (HT) i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila, što označava i početak projekta kojega sufinancira EU, a u okviru kojega se planira otvoriti 69 brzih i četiri ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku, izvijestili su u četvrtak iz HT-a.

Punionice su postavljene u sklopu projekta ‘Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi‘, koji traje do kraja 2020. godine, a ukupna mu je vrijednost 4,3 milijuna eura, ističu iz HT-a.

Punionice su postavljene na parkiralištu dvije zagrebačke poslovnice Kauflanda - u naseljima Blato i Sloboština, istovremeno se mogu puniti dva automobila, s ukupno tri različita priključka, punionice su dostupne 24 sata, i to besplatno, navodi se u priopćenju.

>>>Električnim vozilom uskoro ćemo putovati po cijeloj Hrvatskoj

Iz HT-a ističu da je u sklopu projekta u Hrvatskoj predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultra brze punionice, i to na najmanje šest lokacija, a nove će biti postavljene i na lokacijama Varaždin, Karlovac, Delnice, Rijeka, s ciljem obuhvaćanja ‘Ten-T koridora‘. Planirane lokacije su trgovački centri, benzinske postaje i slični objekti s jednostavnim pristupom autocestama, a prvi projektni partner je Kaufland Hrvatska.

Dino Novosel iz HT-a u priopćenju ističe kako je u Hrvatskoj sve više korisnika vozila na električnu energiju, ali i turista koji žele brzu i dostupnu uslugu punjenja za svoje vozilo gdje god krenuli.

- HT pod svojim upravljanjem ima više od 50 posto električnih punionica u Hrvatskoj, čije se korištenje udvostručilo samo u zadnjih godinu dana. Ovim projektom našu najveću regionalnu mrežu javno dostupnih punionica ‘Puni.hr‘ širimo na međunarodnu razinu, a cilj nam je kreiranje cjelovite digitalne platforme za povezivanje različitih ICT usluga i rješenja, poput pametnog parkinga i povezanih vozila, naglašava Novosel.

>>>Novi Tehnopolis: Genijalci i imbecili u korporativnom sektoru

Kako ističu iz HT-a, najveća regionalna mreža punionica Puni.hr trenutno broji 105 punionica u 70 hrvatskih gradova te omogućava 150 mjesta za punjenje. Voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda Marija Franić ističe kako su se za projekt odlučili jer se nadaju da će njime podići ekološku svijest sugrađana.

Procjenjuje se da će industrija e-mobilnosti samo na razini Europske unije 2020. godine vrijediti pet milijardi eura, a da će do 2025. godine stvoriti najmanje 700.000 novih radnih mjesta, navodi se uz ostalo u priopćenju.

15. travanj 2024 01:39