Aktualno
StoryEditor

Hrvatski Telekom: Preuzimanje Spana zasad u zoni spekulacija

21. Siječanj 2018.

Hrvatski Telekom zainteresiran je za preuzimanje softverske tvrtke Span u kontekstu daljnjeg jačanja svog ICT segmenta. Nijedna strana nije službeno potvrdila tu informaciju, no o toj se potencijalnoj transakciji na tržištu govori već dugo. Sigurno je da je HT bacio oko na Span, ali odluke o prodaji još nema.

Jedan od suvlasnika i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović kaže da trenutačno nema ništa za objavljivanje, a iz HT-a je stigao uobičajeni korporativni odgovor da ne komentiraju spekulacije.

- HT grupa kontinuirano prati i procjenjuje prilike za širenje radi povećanja vrijednosti za dioničare te o svim relevantnim informacijama pravodobno izvještava javnost i investitore - kažu u najvećem domaćem telekom operatoru, na čijem je čelu Davor Tomašković.

>>>Span preuzeo InfoCumulus ‘u gospodarstvu koje se baš ne popravlja’

Akvizicijom Spana HT bi znatno ojačao svoje ICT poslovanje jer je riječ o jednoj od vodećih IT tvrtki, koja se više od 20 godina bavi razvojem softvera, servisnom i sistemskom integracijom.

HT-ov prvi ulazak u IT industriju bila je akvizicija najvećega domaćeg sistemskog integratora Combisa 2010.

Nakon toga je 2012. pokušao kupiti najveću hrvatsku softversku kompaniju IN2 grupu (koju je nedavno preuzeo kanadski Constellation Software). Potencijalnom akvizicijom Spana HT bi znatno ojačao svoje ICT poslovanje jer je riječ o jednoj od vodećih IT tvrtki, koja se više od 20 godina bavi razvojem softvera, servisnom i sistemskom integracijom. Njegovim rješenjima koristi se više od 200 kupaca u sto država na pet kontinenata.

Od početka je vodeći Microsoftov partner u Hrvatskoj, a klijente ima u raznim sektorima: od financija, telekomunikacija, industrije do javne uprave. Posljednjih godina počeo se širiti izvan Hrvatske, na Zapad (London, Chicago), EU (Prag, Ljubljana) i Istok (Baku) te je akvirirao tvrtke Infocumulus i Recro-net.

>>>Tvrtke koje šire tržište akvizicijama i organskim rastom (2)

Spanu kontinuirano rastu prihodi, lani su rasli oko 20 posto pa je ukupni prihod tvrtke u 2017. bio 310 milijuna kuna, a cijele grupe oko 350 milijuna kuna. Dobit je u prošloj godini rasla oko sto posto te je ostvarena bruto dobit od 20-ak milijuna kuna, a u grupi oko 24 milijuna kuna.

Ne zaostaje ni rast broja zaposlenih pa je trenutačno u Spanu oko 350 ljudi, a u cijeloj grupi 380. S obzirom na rezultate poslovanja, Span je oduvijek bio zanimljiva meta za preuzimanje, no nakon lošeg iskustva 2000. s mađarskim strateškim investitorom, od kojeg je 2007. otkupili svoj udio, nije bio zainteresirani za strateške ulagače.

U slučaju da ipak HT preuzme Span bio bi to očekivani potez u smjeru okrupnjivanja na ICT tržištu.

16. travanj 2024 05:25