Aktualno
StoryEditor

Hrvatskim gospodarstvenicima prezentiran minhenski sajam BAU 2019

19. Rujan 2018.

Direktor vodećeg svjetskog sajma za arhitekturu, građevinske materijale i sustave Mirko Arend predstavio je 19. rujna u hotelu Palas u Zagrebu, sajam BAU 2019. koji će se od 14.-19. siječnja iduće godine održati na Messe München u Njemačkoj. Prezentaciju je organizirala hrvatska tvrtka Belimpex koja zastupa minhenski sajam u Hrvatskoj, a koju su predstavljali Anton i Tonči Belan. Sajam BAU 2019. bit će veći nego ikad prije, na njemu će 2.200 izlagača iz 45 zemalja predstaviti arhitekturu, materijale i sustave za poslovnu i stambenu izgradnju, kao i za dizajn interijera novih i postojećih zgrada.­ Među izlagačima bit će i 20 hrvatskih tvrtki, neke su još na čekanju jer unatoč izgradnji dva nova paviljona, svih 18 izložbenih paviljona prostire na oko 200.000 metara četvornih površine, vrata sajma zasad su zatvorena za još čak 452 tvrtke.

Oko 40 posto izlagača je iz inozemstva, što je povećanje od šest posto u odnosu na 2017.. Iduće godine očekuje se još veći broj posjetitelja njih oko 260.000. Ovaj sajam posjećuje veliki broj Hrvata, tako da je Hrvatska s 1577 posjetitelja u 2017. bila u top 15 zemalja, primjerice sličan broj posjetitelja bio je iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španjolske.

>>>Vrijednost građevinskih radova u prvom polugodištu 10,5 milijardi kuna

- Vrlo je važno da na sajam dolazi stručna publika; građevinske tvrtke i obrti, trgovci i distributeri te arhitekti, inženjeri i projektanti. Ovo je sajam koji okuplja najviše arhitekata, inženjera i projektanata na svijetu, prošle godine bilo ih je više od 67.000. Cilj sajma je prezentirati najnovije ideje i trendove te je jedna od dominantnih tema digitalizacija. Ove godine uveli smo i nagradu za najinovativniji projekt tvrtki u građevinarstvu i zgradarstvu s naglaskom na digitalnim tehnologijama – rekao je Arend.

Novi izložbeni segment ‘Rasvjeta/ inteligentna gradnja‘ bit će dodatak u interdisciplinarnom portfelju sajma BAU, a prema riječima Arenda, integracija teme svjetlosti u sajam BAU je logična posljedica jer koncepcija rasvjete igra sve važniju ulogu u ukupnoj koncepciji zgrade.

Novost je i Digitalno selo kojemu je motom ‘Povezujemo, maksimaliziramo, nadahnjujemo‘, a koje po prvi puta u povijesti povezuje digitalne inicijative u građevinskoj industriji s aktualnim zbivanjima u softverskoj industriji. Tu će odabrane startup tvrtke predstaviti svoje proizvode i poslovne ideje.

>>>Građevinskih radova u svibnju 5,8 posto više nego lani

Za posjetitelje je već petu godinu zaredom organizirana i ‘Duga noć arhitekture‘; a moći će birati koliko i koje će od 60 otvorenih zgrada posjetiti. Osim toga, organizirano je i još niz zanimljivih programa poput tematskih foruma na kojima će sudjelovati istaknuti svjetski stručnjaci.

- Posebne priredbe sajma BAU ponajprije su usmjerene na projektante i inženjere. Teme su ‘Životni prostor u budućnosti‘, ‘Održivost je novi standard‘, ‘Smart Living‘ i ‘Smart WinDoor TripleS‘ - istaknuo je Arend. ­­

Sajam BAU održava se svake dvije godine i najveći je na svijetu a namijenjen je svima uključenima u projektiranje i gradnju. Djeluje u okviru Messe München, jedne je od vodećih svjetskih velesajamskih tvrtki koja organizira više od 50 vlastitih sajmova za proizvođačke materijale i robu široke potrošnje te ključne high-tech industrije. Zajedno s podružnicama, Messe München organizira stručne sajmove u Kini, Indiji, Brazilu, Rusiji, Turskoj, Južnoj Africi, Nigeriji, Vijetnamu i Iranu. Messe München je mrežom podružnica poslovno nazočan u Europi, Aziji, Africi i Južnoj Americi, kao i 70-ak stranih predstavništava koja opslužuju više od 100 zemalja.­­­ Kupio je kinesku tvrtku Fenestration China te organizira sajam Fenestration BAU China 2018. u Pekingu.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 23:07