Aktualno
StoryEditor

HUP: Nužno je promijeniti kvotni sustav za zapošljavanje stranaca

07. Lipanj 2018.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja odluku Vlade o povećanju kvote dozvola za zapošljavanje stranaca te upozorava kako je nužno  promijeniti kvotni sustav. Iz HUP-a su uvjereni kako će dodatne kvote uvelike osigurati kvalitetno pružanje usluga u djelatnosti turizma, budući da svi pokazatelji govore o iznimno uspješnom početku turističke sezone koja u ovom trenutku ponovno ruši sve dosadašnje rekorde, stoji u priopćenju za medije.

>>>Vlada odobrila novih 4500 dozvola za zapošljavanje stranaca, od toga 4000 u turističkom sektoru

- Pozdravljamo brzu reakciju Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade kao i razumijevanje problema nedostatka radne snage od strane resornog Ministarstva turizma u trenutku kada turistička sezona kreće ka svom punom zamahu. Očekujemo da će i nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova kao i do sada učiniti dodatne napore za što skoriju obradu već zaprimljenih zahtjeva za odobravanje rada stranaca na pomoćnim radnim mjestima u turizmu, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

S obzirom na stanje na tržištu rada, gdje se u cijeloj Europi pojavljuju isti i slični problemi i potreba za uvozom strane radne snage, HUP naglašava kako je vrlo bitno brzo djelovati i osigurati adekvatnu radnu snagu kako bi se pružanje turističkih usluga odvijalo nesmetano sukladno najavama o povećanom broju dolazaka turista u Hrvatsku.

>>>Pavić potpisao memorandum o uvozu radne snage s ukrajinskim ministrom socijale

Turistički sektor suočava se s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih te se cijela industrija trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete zapošljavanja i rada kako bi se postigli konkurentni uvjeti u odnosu na zemlje u okruženju. Osiguranje potrebne radne snage zajednička je odgovornost Vlade i poslodavaca; a u uvjetima značajnog rasta turističkog prometa i investicija ovo je pitanje najvažnije kako bi se osigurala kvaliteta pružanja turističkih usluga i rast i razvoj hrvatskog turizma kojem težimo, a time i ukupnog gospodarstva Republike Hrvatske, naveli su u priopćenju.

19. travanj 2024 04:50