Aktualno
StoryEditor

HUP protiv dodatnog poreza na duhanske proizvode

03. Studeni 2017.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da najave uvođenja dodatnog poreza na cigarete i duhanske proizvode neće riješiti nagomilane probleme zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

- Naglašavamo kako su nezakonita prodaja duhanskih proizvoda, kao i prateće ilegalne aktivnosti u velikom porastu, zbog čega Republika Hrvatska izravno gubi više od milijardu kuna, a  neizravno vodi do pada prihoda i gubitka radnih mjesta u zakonitom lancu prodaje. Prateće negativne društvene pojave su financijski nemjerljive, stoji u priopćenju HUP-a.

>>> Kujundžić dobio više novca, ali nedovoljno za sve potrebe zdravstva

Iz udruge poslodavaca podsjećaju kako su u zadnjih 5 godina cijene cigareta radi usklađivanja s Direktivom EU porasle više od 40%, što je rezultiralo time da hrvatski građani plaćaju najskuplje cigarete u Europi s obzirom na prosječna primanja.

- Hrvatska je u fazi usklađivanja oblika i visine oporezivanja duhanskih proizvoda s EU direktivama te smatramo kako bi svako novo oporezivanje izvan tih okvira bilo suprotno smjernicama Europske unije, naglašavaju iz HUP-a te dodaju kako je važno istaknuti kako ciljna skupina koju ovi zakoni targetiraju (pušači svojim izborom) kupnjom duhanskih proizvoda u proračun godišnje uplaćuje oko 6 milijardi kuna. Uvođenje novih poreznih opterećenja ne bi rezultiralo prihodima od preko 7 milijardi već naprotiv, postoji velika opasnost  od pada prihoda ispod trenutnih, čime bi se dodatno ugrozio državni proračun, a posredno i financiranje zdravstvenog sustava.

>>> Kujundžić: Dugovi u zdravstvu porasli na 8,2 milijarde kuna, uskoro uplate veledrogerijama

Također, smatraju kako bi uvođenje dodatnog poreza na duhanske proizvode utjecalo na jačanje negativnih društvenih pojava, poput povećanja šverca i kriminalnih aktivnosti.

- Dosadašnja praksa i financijski pokazatelji dokazuju da poskupljenja uzrokuju upravo suprotno od onoga što se najavljuje - porast crnog tržišta i ilegalnih aktivnosti. Potrošači u toj situaciji pronalaze alternativne izvore na kojima kupuju jeftinije duhanske proizvode koji ne podliježu nikakvoj kontroli kvalitete niti doprinose punjenju proračuna. S obzirom da se radi o temi koja obuhvaća cijelo društvo, očekujemo reakciju predsjednika Vlade RH i apeliramo na resorna Ministarstva da se čim prije očituju o najavljenim porezima, zaključuju u HUP-u.

19. travanj 2024 17:55