Aktualno
StoryEditor

Iduće godine švedskim će se prometnicama kretati autonomni eko kamioni

18. Lipanj 2017.

Google, Ford, Tesla i Apple, svi su u utrci da prvi dostave koncept kamiona bez vozača na električni pogon. Međutim, u toj utrci sudjeluje i tvrtka Einride, koja je predstavila svoju viziju autnomnog prijevoznog sredstva teške kategorije.

Einride je osmislila autonomni kamion na električni pogon koji u kabini neće imati sjedalo za vozača, već upravljačku ploču pomoću koje bi se kamion budućnosti trebao moći samostalno kretati prometnicama, ali i biti upravljan ljudskom rukom iz centrale.

>>> 4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

Ideja je da se takvi kamioni potpuno samostalno kreću autocestama, a da ih uvježbano ljudsko oko prati iz centrale, na tom putovanju i asistira vozilu samo u pojedinim, kompleksnijim, situacijama.

Kada kamion dođe do svojeg odredišta i napusti autocestu, vozač iz centrale mu pomaže da pronađe pravu adresu i parkira na mjesto iskrcaja robe.

>>> Mercedes obećao samovozeće taksije u samo tri godine

Einride ova vozila naziva T-pod, a s jednim punjenjem baterije mogu prevaliti 200 kilometara. Dugački su 7 metara i mogu prevesti 20 tona. Već iduće godine ova kompanija namjerava ih testirati na prometnicama u Švedskoj, a ambiciozan im je cilj da do 2020. godine proizvedu 200 T-podova.

20. travanj 2024 11:43