Aktualno
StoryEditor

Ina zajedno s Algebrom LAB, Step Ri i ZICER-om pokrenula prvi startup program

28. Kolovoz 2019.

Potpisivanjem ugovora između Ine i Algebre LAB, Step Ri-ja te ZICER-a počeo je prvi Inin startup programa nazvan ANI (akceleriranje novih ideja), koji, čita li su unazad, glasi INA.

Ugovor su potpisali Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa Ine, Hrvoje Balen, član Uprave, Algebre, Boris Golob, direktor Step RI, i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, a njime je Ina pokazala namjeru kompanije da sagleda poslovne izazove sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova.

Program ANI trajat će godinu dana, uključit će već spomenute Inine partnere, tri startup inkubacijska programa, dva hackatona i niz manjih događanja. Mrkonjić je istaknuo kako je Ina pokrenula sveobuhvatan startup program za privlačenje inovativnih ideja, timova i startupova u skladu s vlastitom razvojnom vizijom koja prati promjene na tržištu kako bi se prilagodili novim navikama kupaca i dugoročno ostali njihov prvi odabir.

- Kao jedna od najvećih hrvatskih kompanija u strateške odrednice uključili smo i nove biznise te se projektom ANI povezujemo sa startup zajednicom i ulazimo u prostor novih ideja i poslovnih modela u njihovoj ranoj fazi. Startup natječaje organizirat će naši partneri, a Ina će dati podršku kroz mentorstvo – rekao je Mrkonjić te istaknuo da su teme koje zanimaju Inu maloprodaja, mobilnost i energija, ali dobrodošle su i ideje i iz neke druge niše. Osim startupova, Inu zanimaju i ljudi koji ih čine, a koje mogu uključiti u svoj sustav. Mrkonjić se nije izjasnio o vrijednosti natječaja, odnosno o tome koliko će Ina uložiti novca.

Član Uprave Algebre Hrvoje Balen istaknuo je da je Algebra LAB pravo mjesto za nove, tehnološki napredne ideje i projekte kojima treba mentorska i inženjerska podrška po čemu su prilično jedinstveni jer na jednom mjestu osiguravaju podršku kroz obrazovne, istraživačke, tehnološke i logističke kapacitete.

- U ovaj projekt unosimo iskustvo jedanaest generacija u posljednjih sedam godina, ali i veliku energiju Algebre sa svojih 500 nastavnika, istraživača i znanstvenika – istaknuo je Balen.

[caption id="attachment_393993" align="aligncenter" width="750"] Marijan Mrkonjić, Frane Šesnić, Boris Golob i Hrvoje Balen, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Direktor Step RI Boris Golob istaknuo je kako je Ina i prerada nafte oduvijek u Rijeci sinonim visokotehnološke proizvodnje i industrijske primjene novih znanja.

- ANI@StepRi Playpark kao zajednički program inkubacije otvara novu dimenziju našeg modela podrške startupovima, no za Step Ri je partnerstvo s Inom silno važno i kao simbol tehnološke reindustrijalizacije Rijeke i stvaranja suvremenog na inovacijama utemeljenog gospodarstva – izjavio je Golob. Dok je Frane Šesnić, direktor ZICER-a, istaknuo da su spremni za Startup Factory 2019 kojem partnerstvo s Inom donosi novu širinu i svježe prilike za testiranje i implementaciju ideja.

Prijave za startupove počinju danas, a informacije o programu dostupni su na https://www.ina.hr/ani/.

16. travanj 2024 00:02