Aktualno
StoryEditor

Integracijom OTP i Splitske banke nastaje OTP banka Hrvatska

15. Ožujak 2018.

Nakon što je u svibnju prošle godine OTP banka postala potpunom vlasnicom Splitske banke, proces integracije tih banaka završit će 1. listopada 2018. te će jedinstvena banka poslovati pod imenom OTP banka Hrvatska sa sjedištem u Splitu, izvijestili su u četvrtak iz Splitske banke.

Njihovim spajanjem nastat će četvrta po veličini banka u Hrvatskoj, snažno nacionalno prisutna s razgranatom mrežom poslovnica i bankomata i dominantnom ulogom na jadranskoj obali.

Brend OTP banke, naglašava se,  međunarodno je prepoznatljiv u regiji srednje i istočne Europe, u kojoj OTP Grupa posluje u devet zemalja.

>>>Balázs Békeffy: Stvaramo četvrtu najveću banku u Hrvatskoj

- Novi, budućnosti usmjeren korporativni brend, u skladu je sa strategijom razvoja banke u Hrvatskoj: snažna nacionalna prisutnost, digitalno napredna rješenja, atraktivne ponude i uvjeti za klijente u širokom portfelju proizvoda, stoji u priopćenju.

Sa sjedištem u Splitu, banka će i nadalje zadržati nacionalno-lokalni model organizacije. Središnje funkcije banke će, osim u Splitu, i dalje biti u Zadru i Zagrebu, s regionalnim poslovnim središtima u Dubrovniku, Puli, Osijeku i Varaždinu. Ističe se i kako će OTP banka Hrvatska ostati partner lokalnim zajednicama, sudjelujući u potpunosti u financiranju projekata jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave, a ulagat će i u njihov društveni, obrazovni, kulturni i sportski razvoj.

Nova moderna organizacija

U sklopu procesa integracije, banke se trebaju pripremiti za informatičko-tehnološku te pravnu integraciju. Izrađuje se i nova organizacija buduće banke, u skladu s modernim trendovima u bankarstvu, kako bi se osigurala podrška daljnjoj digitalizaciji poslovanja, navodi se.

Inače, s bilancom od 44 milijarde kuna OTP grupa zauzima oko 11 posto tržišnog udjela mjereno veličinom aktive. Ukupni portfelj bruto kredita obiju banaka iz grupe iznosi 29 milijardi kuna, a depozitna baza 33 milijarde kuna, što također predstavlja po 11 posto tržišnog udjela.

>>>HNB: OTP uvršten, Sberbank ispao s popisa sistemski važnih banaka

Tržišni udio u segmentu kredita stanovništvu je 13 posto, u okviru kojih najveći tržišni udio imaju auto krediti sa preko 50 posto gdje je, ističe se,  OTP grupa trenutno najjači tržišni igrač. U segmentu nenamjenskih kredita rupa zauzima 15 posto tržišta.

- Spajanjem stvaramo nacionalno snažnog tržišnog igrača, jer nasljeđujemo najbolje karakteristike obiju banaka i njihov bogati portfelj proizvoda. Uz našu ambiciju razvoja unutar digitalne tranzicije, vjerujemo da ćemo još kvalitetnije i brže rasti nego do sada. Naš se potencijal vidi i iz činjenice da smo u ovom izazovnom vremenu integracije banaka uspjeli ostvariti neto dobit od pola milijarde kuna na razini OTP grupe u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy.

25. travanj 2024 20:19