Aktualno
StoryEditor

Intesa Sanpaolo s dvostruko većom neto dobiti zahvaljujući visokim kamatnim stopama u eurozoni

03. Studeni 2023.
Privredna banka Zagreb, PBZ, Intesa Sanpaolo

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o dvostruko većoj neto dobiti i snažnom rastu prihoda u trećem kvartalu zahvaljujući skoku neto prihoda od kamata u okruženju podignutih kamatnih stopa u eurozoni.

Intesa je treći kvartal zaključila s neto dobiti od 1,9 milijardi eura, gotovo dvostruko većom nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje izvješće vlasnice Privredne banke Zagreb (PBZ).

Operativni prihod iznosio je 6,37 milijardi eura i bio je za 27 posto veći nego u trećem kvartalu lani.

Neto kamatni prihod poskočio je za 60 posto, na 3,8 milijardi eura. Europska središnja banka podigla je od srpnja prošle godine kamatne stope za 4,5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju.

Intesin neto prihod od naknada i provizija smanjen je pak za 2,7 posto, na približno 2,1 milijardu eura, odražavajući smanjene provizije u komercijalnom bankarstvu.

Stopa adekvatnosti kapitala CET 1 neznatno je smanjena i iznosila je krajem rujna 13,6 posto. Tri mjeseca ranije iznosila je 13,7 posto, a krajem prošle godine 13,5 posto, pokazuje izvješće.

U Intesi sada očekuju da će im neto dobit u 2023. godini premašiti 7,5 milijardi eura, blago poboljšavši dosadašnju procjenu prema kojoj su očekivali iznos ‘znatno iznad‘ sedam milijardi.

Poboljšanje uglavnom pripisuju zaradi na razlici između kamatnih stopa na zajmove i onih na depozite i sada procjenjuju da će im neto kamatni prihod u ovoj godini znatno premašiti 14 milijardi eura.

Ističu ujedno da bi im nova digitalna banka Isybank trebala povećati bruto prihod do 2025. za oko 200 milijuna eura, uz poslovni model s udjelom troškova u prihodu manjim od 30 posto. Očekuju oko pet milijuna klijenata do 2025.

Isybank je niskobudžetna digitalna banka temeljena na oblaku i igra ključnu ulogu u planu izvršnog direktora Intese Carla Messine koji bi trebao smanjiti bančine troškove i usredotočiti poslovanje na usluge s dodanom vrijednošću, poput upravljanja imovinom i osiguranja.

Prema prezentaciji strategije objavljenoj u veljači prošle godine, Intesa bi trebala zahvaljujući novoj digitalnoj banci uštedjeti 600 milijuna eura u 2025. godini i oko 800 milijuna eura godišnje u razdoblju od 2026. do 2027. godine.

Isybank je već privukao oko 50 tisuća novih klijenata, a već je preseljena i "prva skupina od oko 300 tisuća" iz tradicionalnog Intesinog poslovanja s građanima.

"Selidba" je izazvala val nezadovoljstva klijenata u Italiji i talijanski regulator objavio je u četvrtak da je pokrenuo istragu o Intesinom informiranju građana o prijelazu u Isybank.I

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja želi utvrditi kako je Intesa obavijestila vlasnike računa o selidbi, dodajući da je primila više od 2.000 pritužbi klijenata.

Mnogi klijenti Intese žalili su se da su, dijelom i zbog ljetnih godišnjih odmora, obavijest vidjeli tek nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za zadržavanjem klasičnih bankovnih usluga.

Glasnogovornik Intese rekao je da se banka pridržavala važećih propisa i da će surađivati ​​s regulatorom i klijentima kako bi uvažila njihove potrebe.

27. travanj 2024 15:25