Aktualno
StoryEditor

Investicije u nove tehnologije i optiku donijele Vipnetu 434,9 milijuna eura prihoda u 2017.

14. Veljača 2018.

Telekom Vipnet prošle je godine ostvario 434,9 milijuna eura prihoda, što je 2,6 posto više nego u 2016. godini, dok je EBITDA porasla za 9,6 posto, na 108 milijuna eura, doznaje se iz Vipneta.

Poslovni rezultati Vipneta objavljeni su u srijedu u sklopu rezultata matične Telekom Austria Grupe, a iz Vipneta ističu da je prošla godina za njih bila godina rasta.

- Na porast prihoda utjecali su nastavak investicija u nove tehnologije i snažnije širenje optičke mreže, kao i dobri rezultati i u mobilnom i u fiksnom segmentu, kažu u Vipnetu.

>>>Suradnja Vipneta i japanskog Anritsua u primjeni big data analitike

U mobilnom segmentu izdvajaju da su lani zabilježili 3,1 posto više korisnika ili njih 1,7 milijuna, kao i porast pretplatničke baze za 14 posto.

- U mobilnom segmentu porast prihoda smo zabilježili primarno zbog monetizacije povećanog korištenja podatkovnog prometa potaknutog razvojem 4G+/LTE mreže, kažu u Vipnetu, dodajući da su kombinacijom mobilnih i fiksnih tehnologija u sve dijelove Hrvatske doveli širokopojasni internet velike brzine.

U fiksnom segmentu naglašavaju da je broj kućanstava koja koriste fiksne komunikacijske i TV usluge u 2017. porastao na 296,6 tisuća, što je 4 posto više u odnosu na 2016., a broj fiksnih širokopojasnih linija porastao je za 0,6 posto,. U TV segmentu, kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, Vipnet je u 2017. ostvario porast broja korisnika za 4,3 posto.

>>>Telekomi žale zbog odljeva potplaćenih, nastavljaju s investicijama i očekuju smanjenje nameta

Vipnet je prošle godine ukupno investirao 84,7 milijuna eura ili 4,6 posto više nego godinu ranije te je, kako navode, "izgradio najveću fiksnu mrežu u Hrvatskoj baziranu na optičkoj infrastrukturi s dostupnošću u više od 465 tisuća kućanstava".

Za tu mrežu kažu da je spremna za Digitalnu agendu 2025 s minimalnim brzinama od 100 Mbit/s, a u mobilnom segmentu su lani završili projekt implementacije najbrže 4G+/LTE mreže u većim gradovima s brzinama do 300 Mbit/s te počeli s testiranjima 5G funkcionalnosti.

Hrvatska i dalje zaostaje za EU

Komentirajući lanjske rezultate, predsjednik Uprave Vipneta Jiri Dvorjančansky naglasio je ostvarenje rasta u svim ključnim tržišnim kategorijama, uz istovremeni ulazak u nova poslovna područja.

>>>Brend Vip uskoro odlazi u povijest, zamijenit će ga brend A1

- Prošlu godinu smo završili s velikim postignućem u segmentu premium sportskog sadržaja osiguravajući prava na prijenose utakmica UEFA Lige prvaka. U segmentu poslovnih korisnika, u manje od godinu dana nakon akvizicije Metroneta, predstavlili smo novi brend Vip Metronet Business Solutions koji omogućuje pružanje najkompleksnijih mobilnih, fiksnih i ICT rješenja, kaže Dvojančansky.

Poručuje i da "nažalost i unatoč Vipnetovim naporima i doprinosu izgradnji optičkih mreža, Hrvatska i dalje zaostaje za EU, zbog čega ne smije propustiti priliku za izgradnju optičkih mreža s minimalnom brzinom 100Mbit/s", kao i da bi se "izgradnjom te nove infrastrukture poboljšali statistički pokazatelji o digitaliziranju Hrvatske, ali i snažno potaknulo stvaranje jednakih mogućnosti za razvoj svih dijelova Hrvatske".

25. travanj 2024 11:35