Aktualno
StoryEditor

Istraživanje: Visok IQ izravno povezan s psihičkim poremećajima

21. Siječanj 2018.

Novo istraživanje pokazuje da bi visok stupanj inteligencije mogao biti izravno povezan s nekoliko psihičkih poremećaja među kojima su depresija, anksioznost, ADHD i autizam. Studija također pokazuje da nadprosječni IQ također može imati velik utjecaj na fizičko zdravlje, piše Insight News.

Inteligencija se definira sposobnost samostalnog otkrivanja znanja u svijetu punom nesigurnosti i beskonačnih mogućnosti, a inteligentni ljudi rješavaju razne probleme u njihovom prirodnom i društvenom okruženju u cilju da opstanu i napreduju.

>>>Psiholozi otkrili pozitivnu korelaciju između sanjarenja, inteligencije i kreativnosti

Osoba nadprosječne inteligencije ima izuzetnu sposobnost uočavanja i internalizacije velike nesigurnosti, mogućnosti koje joj se pružaju i problema. Ovaj dar može biti katalizator za osnaživanje i samoostvarenje, ili odvesti u mentalne poremećaje i bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 3715 članova američke Mense, od kojih je bilo 2213 muškaraca, 1472 žene, te njih 30 koji nisu htjeli odgovoriti kojeg su spola. Kao mjeru kontrole, u studiji su korišteni nacionalni dijagnostički podaci prikupljeni u istim uvjetima.

Istraživači ističu da, iako bi anketa provedena na nacionalnoj razini obuhvatila širok raspon inteligencije, statistički bi samo 2 posto ispitanika bili oni dovoljno nadareni da ispunjavaju uvjete za članstvo u Mensi. Za svaku dijagnozu najnoviji podaci uspoređeni su s onima koje je prikupila Mensa 2015 godine.

>>>‘Nocebo efekt’: Skuplji placebo, teže nuspojave

Komparativni podaci prikupljeni su i uspoređeni kako bi se otkrila dijagnoza povezana s određenim poremećajima u odnosu na nacionalni prosjek.

Rezultati* su slijedeći:

*Na razini signifikantnosti 95 posto.

Anksiozni poremećaj u ovoj studiji označavali su stanja opće tjeskobe, socijalnu anksioznost i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Istraživanje je također pokazalo kako bi visoka inteligencija mogla potencijalno biti povezana s dvostruko većim rizikom od autoimunih bolesti.

19. travanj 2024 14:47