Aktualno
StoryEditor

Iva Marđetko Mateš: Okončan reli cijena žitarica, američki kukuruz postaje tražena roba

29. Lipanj 2019.

Protekli tjedan na Chicago Mercantile Exchangeu nije bio posebno zanimljiv, posebice zbog vremenskih prilika koje su se stabilizirale i okončale reli cijena žitarica.

Cijene futuresa su pale u prosjeku 5- 9 usd/mt ovisno o robi, pa su tako futuresi kukuruza i pšenice pale za 5 usd/mt, a sojinog zrna i sačme 9 usd/mt.

Analitičari smatraju da će američki kukuruz vrlo brzo postati tražena roba. Kukuruz s Crnog mora je sve manje dostupan stoga bi Amerikanci svoj mogli izvoziti u Egipat i sjevernu Afriku.

Istovremeno nije za očekivati porast cijena sojinog zrna, dapače cijene bi mogle pasti kako se sadnja usjeva nastavlja i ako vremenske prilike nastave biti pogodne.

Izvoz američke pšenice je na niskim granama zbog iznimno visokih cijena naspram ostalih svjetskih proizvođača.

Tjedni ulov u Peruu i dalje premašuje 80 000 mt dok ukupan ulov trenutno prelazi 1,7 milijuna mt, a preostala količina za ispunjenje kvote se kreće oko 400 000 mt. Prema trenutačnim količinama i ulovima kvota bi mogla biti ispunjena sredinom srpnja.

Istovremeno nema zaključivanja novih ugovora, kupci se nadaju padu cijene od 20-30 usd/mt .

Prema računici analitičara oko 150 000 mt ribljeg brašna će biti na raspolaganju od trenutačne kvote, a tijek događaja će ovisiti o Kini i njihovoj potražnji.

Kina smanjuje potrošnju ribljeg brašna zbog povećanja rizika od afričke svinjske gripe. Industrija radi na pronalasku cjepiva što se neće dogoditi preko noći već u periodu od 10 godina. Ako se ovom problemu ne stane na kraj za očekivati je snažan pad svjetskih cijena kako peruanskog ribljeg brašna tako i ribljeg brašna različitog porijekla na svjetskom tržištu zato što je Kina glavni konzument ribljeg brašna na globalnom nivou.

07. svibanj 2024 20:59