Aktualno
StoryEditor

Iz Brodosplita ‘izašao‘ trojarbolni motorni jedrenjak dužine 63,95 metara

04. Srpanj 2019.

U Brodograđevnoj industriji Split obavljena je primopredaja motornog jedrenjaka s tri jarbola imena ‘Klara‘, ugovorenog za vlastitu brodarsku tvrtku Brodosplit-Plovidbu d.o.o.

Motorni jedrenjak tzv. trojarbolna škuna dužine je 63,95 metara, širine 10 metara i visine do glavne palube 5,35 metara. U 18 dvokrevetnih luksuzno uređenih kabina smješteno je 36 putnika, a opslužuje ih 9 članova posade.

Jedrenjak ima klasu putničkih brodova neograničene plovidbe po svim morima svijeta te će tijekom domaće turističke sezone plovili Jadranskim morem, a prve putnike primit će u subotu u Dubrovniku. Plovit će i obalama Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

- Kao nova brodarska kompanija želimo promovirati hrvatski proizvod i povezati domaće tržište. Htjeli bi spojiti cijelu Hrvatsku tako da ponuda u jelovniku uključuje izvrsna i izvorna hrvatska jela i proizvode. Ovo je jedinstven poslovni početak u Hrvatskoj, a naša vizija je da DIV Cruises s lokalnom zajednicom ponudi tržištu poseban, unikatan i drugačiji proizvod - naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Trup i nadgrađe izrađeni su od čelika, a jarboli su od aluminijske legure.  Dva pogonska motora snage 400 kW omogućavaju joj plovidbu brzinom većom od 11 čvorova.

Pramčani stabilizatori osiguravaju ugodno putovanje i smanjenje ljuljanja dok je brod privezan, dok joj kapacitet spremnika za gorivo i vodu, te prostora za čuvanje namirnica, omogućava autonomiju od 14 dana i/ili 2000 NM. Kapacitet kuhinje omogućava spremanje jela do 50 osoba.

Poseban noćni ugođaj stvaraju 18 podvodnih svjetala. Putnicima će biti vrlo zanimljivo i ugodno boraviti na jedrenjaku s funkcionalnim jedriljem zbog niza sadržaja poput jacuzzija i saune, a iskusit će i prave užitke jedrenja.

DIV Grupa proširuje poslovanje u sektoru putničkih krstarenja kroz tvrtku DIV Cruises d.o.o. u vlasništvu Brodosplita i koja upravlja flotom brodova kao agent za njihovo korištenje. Tvrtka se orijentirala ka projektima i proizvodima koji donose veću dodanu vrijednost tako da raspolaže sa svojom flotom brodova čijim korištenjem tj. charterom se nadopunjuje poslovanje. U pet godina uloženo je preko 100 milijuna HRK u sredstva rada i preko 400 milijuna HRK u vlastitu flotu.

19. travanj 2024 18:15