Aktualno
StoryEditor

Izvršni direktor Applea zarađuje 283 puta više od svog prosječnog zaposlenika

09. Siječanj 2019.

Tim Cook, glavni izvršni direktor Applea, zaradio je u 2018. godini više od 15 milijuna dolara. To uključuje osnovnu plaću od tri milijuna dolara, 12 milijuna dolara u poticajima za postizanje ciljeva povezanih s prihodima od prodaje i poslovanja, te 294.082 dolara za najam Cookovog privatnog zrakoplovnog prijevoza.

Ta ogromna cifra ne uključuje dionice Applea koje Cook također posjeduje, a u koje je ove godine uložio čak 121 milijun dolara, prenosi Businessinsider.

Informacije o zaradi izvršnog direktora pojavile su se otprilike u isto vrijeme kada je Apple objavio kako njihov zaposlenik koji radi na nekoj od, nazovimo ih, srednjih pozicija u tvrtki godišnje zaradi 55.426 dolara.

To znači da od ukupno 132.000 zaposlenika tvrtke Apple, čak polovica zarađuje manje od toga. Među ‘srednje‘ zaposlenike spadaju i zaposlenici koji rade u Appleovim maloprodajnim trgovinama.

>>>Apple softverskim nadogradnjama pokušava spasiti prodaju u Kini

Računajući zaradu prosječnog zaposlenika i izvršnog direktora Cooka, dolazi se do podatka kako Cook zarađuje 283 puta više od prosječnog zaposlenika Applea.

Ostali rukovoditelji Applea su također bili dobro plaćeni u prošloj godini. Tako su financijski direktor Luca Maestri, odvjetnica tvrtke Kate Adams, voditeljica maloprodaje Angela Ahrendts i glavni direktor odnosa s javnošću Jeff Williams, zaradili više od 26 milijuna dolara.

Iz tvrtke smatraju kako su plaće za rukovodeća mjesta u skladu s rezultatima, te ne misle da su njihovi rukovoditelji preplaćeni.

Godine 2015. Cook je rekao kako planira svoje bogatstvo dati u dobrotvorne svrhe. Ne znamo da li je mislio na cijelo bogatstvo ili ne, ali kako bilo, ove je godine u dobrotvorne svrhe dao pet milijuna dolara, odnosno trećinu svoje godišnje plaće ako se izuzmu dionice.

24. travanj 2024 06:50