Aktualno
StoryEditor

Jokić: Izgubljena je još jedna godina za obrazovnu reformu

28. Prosinac 2017.

- Gledano s više razine, treba reći da je ovo još jedna izgubljena godina za obrazovnu reformu. Neke stvari je ministrica Blaženka Divjak sa svojim timom dobro napravila, no kada gledate dugoročno, kada gledate strateški, radi se o izgubljenim godinama za Hrvatsku, rekao je  bivši voditelj Ekspertne radne skupine Boris Jokić u sinoćnjoj emisiji N1 televizije.

Argumentirao je kako se od svibnja 2016. godine malo radilo na onome što je započeto godinama prije, a to je cjelovita, sustavna promjena odgoja i obrazovanja ‘koja mijenja ne samo ono što se uči u hrvatskim školama, nego prije svega na to kako se uči, koja je trebala utjecati na povećanje autonomije nastavnika i njihovog financijskog i društvenog statusa‘.

>>> Ministrica Divjak: Nećemo obrazovanje koristiti u dnevno-političke svrhe

- Ako pratite samo ono što se objavljuje po vijestima, radi se o dnevno političkom šundu koji nas na neki način truje, a ono što je ta reforma trebala biti, i nadam se da još uvijek jest, pogled je unaprijed, nada za Hrvatsku ne 2018., nego 2030. i 2040., kazao je Jokić.

Na upit je li ministrica Divjak trebala odstupiti kada je postalo jasno da Jasminka Buljan Culej ne ispunjava kriterije natječaja, Jokić odgovara:

- Svaka osoba za sebe ima pravo reći kada je dosta. Mislim da se ministrica Divjak bori na svoj način, ima taj svoj put kojim kroči. Naravno da neke njezine poteze odobravam, a neke možda i ne. Smatram da je pozitivno djelovala na neke aspekte uz samu reformu i na neke druge dijelove sustava, ali je jasno da je u nekim nastojanjima blokirana političkim putevima, koji su često dnevnopolitički, iz žablje perspektive.

>>> Buljan Culej više nije predsjednica Stručnog povjerenstva za državnu maturu

Naglasio je pritom kako cijeli hrvatski politički sustav poručuje kako mu odgoj i obrazovanje nisu važni, odnosno da su im ‘25. rupa na svirali‘ jer od njih nemaju dnevnopolitičkih koristi kao od primjerice borbenih zrakoplova ili fontana.

Vezano uz problem jačanja roditeljske uloge u odgojnom aspektu obrazovanja kroz stavak Zakona o odgoju i obrazovanju prema kojem bi roditelji trebali sukladno vlastitim uvjerenjima i odgojnim pristupima birati sadržaje, Jokić je kazao kako, isto kao i brojni stručnjaci, očekuje da će taj članak zakona nestati. Na novinarsku tvrdnju da je ministrica Divjak taj problem relativizirala, odgovara kako treba priznati kada nešto nije dobro te da bi upravo tome javna savjetovanja trebala i služiti.

>>> ‘Zavađena’ javnost: Jačanje uloge roditelja u obrazovnom sustavu – nužnost ili zatiranje autoriteta

- Relativizacija problema nije dobra. Uloga roditelja vrlo je važna i treba je poštivati, ali oni ne bi trebali birati određeni obrazovni sadržaj jer za to nisu kompetentni. Često roditelji imaju različite odgojne pristupe unutar iste obitelji. Škola bi trebala biti mjesto susreta različitih koncepcija i uvjerenja, ali sustav se mora temeljiti na znanstvenim činjenicama, inače ga se dovodi u pitanje. Na taj bi se način dodatno degradirali i nastavno odgojni radnici, pojasnio je Jokić.

Čuvši informaciju da će Vlada više novca potrošiti na kupovinu mobilnih telefona nego na znanstveno-istraživačke projekte kroz Hrvatsku zakladu za znanost Jokić im je poželio sretno primanje poziva i slanje SMS-ova.

- Hoće li to unaprijediti ovu zemlju? Zar nije to dovoljno jasan indikator što je zapravo prioritet u ovoj zemlji?, zapitao se Jokić.

Cijeli niz godina proračun za odgoj obrazovanje se smanjuje pa tako i ove godine i dok će tako biti neće biti napretka ni reforme. Zanemaruje se da je obrazovanje najveći zamašnjak gospodarskog razvoja, zaključio je Jokić.

23. travanj 2024 01:32