Aktualno
StoryEditor

Kako je hrvatska top influencerica srozala doseg brenda?

17. Lipanj 2019.

Piše: Mato Rajić

Influencer marketing radi. Točka. Osim onda kad ne radi, ali zato ste si sami krivi. Nedavno sam imao raspravu s jednim PR i marketing stručnjakom koji mi je tvrdio da u Hrvatskoj takav marketing uopće ne pali.

Složili smo se na kraju da bi ipak trebao raditi ako odabereš pravog influencera za pravi proizvod. Npr. Ellu Dvornik za neke hipsterske tenisice, ali nikako za zlatni nakit i sl.

Vrlo brzo stigao mi je stvarni primjer koji malo mijenja tu tezu. Otprilike bi značila da influencera treba angažirati ako je publika tog influencera tvoja ciljna publika. Jer u protivnom ne samo da ne radi, nego može i naštetiti brendu.

Naime, prijatelj je vlasnik luksuznog smještaja koji je arhitektonski i idejno potpuno drugačiji od svega što sam do sada vidio u Hrvatskoj. Smještaj se nalazi na malo poznatoj destinaciji na kontinentu za ljude koji žele mir i opuštanje u krugu obitelji i prijatelja.

Nitko te ne traži? Ispričaj priču

Obzirom da se ne može osloniti na destinaciju, pa tako ne može očekivati da će ga netko naći putem tražilica i posredno preko stranice booking.com, pametno je gradio priču o kući na društvenim mrežama koristeći Facebook i Instagram koji mu je bio glavno oružje te je vrlo brzo je postigao vidljivost u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Vrlo brzo pročulo se za kuću među marketinškim agencijama koje su uvijek u potrazi za novim destinacijama i lokacijama.

U kući su snimane reklame vrhunskih brendova za inozemno tržište, prilozi za domaće TV emisije i sve to može zahvaliti prvenstveno dobrom poslu na društvenim mrežama. Uskoro mu je stigao i poziv za suradnju od jedne od domaćih influencerica koje se uvijek nađu na vrhu TOP ljestvice najinfluencera po brojkama ali i medijskoj pažnji koju privlače.

Influenceri se sami nude klijentima

Da dobro ste pročitali i najutjecajniji influenceri ne leže, niti im ponude padaju s nebesa nego se sami nude klijentima. Pogodba je bila jednostavna i poštena, boravak i odmor u kući, a zauzvrat nudi promociju među tisućama njenih fanova i pratitelja.

- Sve je bilo super. Njena objava i bum! Page je u sekundi skočio za nekoliko tisuća pratitelja na Instagramu. Za vrijeme boravka još koja objava i skoro ću udvostručiti broj pratitelja. No, vrlo brzo nakon njenog boravka počeo sam primjećivati nešto čudno. Pao je reach mojih objava i to značajno. Odjednom sam imao puno više pratitelja, ali sam dopirao do manje ljudi koji su manje lajkali i komentirali - to sam mogao povezati jedino s njenim angažmanom.

Definicija influencera u poslovnome jeziku označava osobu koja može utjecati na poslovne odluke zbog svojega ugleda, položaja ili veza te čije mišljenje i djelovanje ima veću težinu nego mišljenje ili djelovanje njihovih kolega ili usporedivih skupina. No, ni ta definicija nije obuhvatila kakvoću publike.

Reci mi tko ti je publika i reći ću ti tko si…

- Novi pratitelji su odreda bile mlade djevojke i poneki dečko. Nitko tko je uopće moja ciljana skupina kao ni njihovi prijatelji. Nitko tko gleda moju kuću ili si može priuštiti boravak - kazao je proučavajući nove pratitelje koje mu je preko noći priskrbila influencerica.

Novi pratitelji i njihovi prijatelji definitivno nisu bili ciljna skupina niti su voljni plaćati luksuzni obiteljski smještaj u prirodi. To naravno ne znači da influencer marketing ne radi, nego da je upotrebljena pogrešna influencerica, odnosno posljedično, njezina pogrešna publika.

Da je prodavao kozmetiku ili oglašavao destinaciju za maturalac vrlo vjerojatno bi imao velike koristi. Neka istraživanja kažu i do 11 puta veći povrat od klasičnog oglašavanja.

Google, Facebook i Instagram uvode gotovo svakodnevne promjene, od algoritama do načina objava. Nešto što je vrlo dobro funkcioniralo jučer, danas više ne funkcionira. Upravo se zbog toga o digitalnome marketingu treba stalno educirati.

Mi vam nudimo edukaciju koja će vas u samo četiri dana osposobiti za konkretnu primjenu digitalnog marketinga u vašoj tvrtki. Više na http://bit.ly/tekstInfluencer

18. travanj 2024 22:04