Aktualno
StoryEditor

Kako se pripremiti za izazove digitalnog doba na radnom mjestu?  

19. Srpanj 2018.

Demografske promjene kao i brzina tehnoloških inovacija će radikalno promijeniti radna mjesta kakva danas poznajemo. Prihvaćanje ovih trendova bit će ključno za privlačenje i angažiranje talentiranih zaposlenika, ali i za ostanak ispred konkurencije.

Rukovoditelji HR odjela diljem svijeta trebaju se pripremiti za turbulentna vremena. Naime, nekoliko je ključnih trendova koji će radna mjesta izokrenuti naglavačke i to prije nego mislite. Drama se događa na dva područja – demografskom i tehnološkom.

>>> Indeks digitalizacije Hrvatske raste brže od prosjeka EU - istraživanje

Ljestvica je podignuta visoko. Ono što je najvažnije, radna snaga se mijenja ulaskom sve većeg broja milenijalaca na tržište rada. Primjerice, američki ured za statistiku rada predviđa da će milenijalci do 2030. činiti 75% radne snage u SAD-u. Uz sve veću primjenu pametnih rješenja, ponašanje korisnika i zaposlenika ubrzano se mijenja te se poboljšano korisničko iskustvo očekuje u svim područjima života. Radno mjesto nije izuzetak.

Milenijalci su pri tome postavili ljestvicu još više jer praktičnost, pristupačnost i pametniji način obavljanja stvari jednostavno uzimaju zdravo za gotovo. Da bi potaknuli njihov angažman na radnom mjestu, neophodno je u najvećoj mjeri primijeniti pristup koji se koristi za dizajn potrošačke tehnologije. Prema jednoj Gallupovoj studiji, samo 29% ove iznimno tehnološki potkovane generacije je zaista uključeno i angažirano, a da bi se to promijenilo nabolje, tvrtke moraju implementirati pametna rješenja koja uključuju umjetnu inteligenciju, poslovanje u oblaku, mobilnost i društvenu suradnju.

Analitika je važna. Osim promijenjene dinamike radne snage, krivac za disrupciju radnih mjesta su i - nove tehnologije i to na mnogo načina. Međutim, odlična je vijest da one imaju potencijal povećati produktivnost i to između 20 i 50%, kako se navodi u izvještaju McKinseya. No, s druge strane, u digitalnoj ekonomiji, analize u stvarnom vremenu dobivaju na važnosti, jer dramatično pomažu smanjiti poslovne cikluse, odnosno omogućavaju znatno brže djelovanje. Tvrtke koje koriste naprednu analitiku imaju pet puta veću vjerojatnost da će brže donositi odluke i tri puta veću vjerojatnost provedbe planova nego tvrtke koje ju ne koriste, pokazuje statistika Bain&Company. Primjerice, digitalna soba za sastanke temeljena na umjetnoj inteligenciji će uštedjeti dragocjeno vrijeme za donositelje odluka i omogućiti im savršene uvide u trenu.

>>> Čatić: Kiborgizacija, robotizacija i digitalizacija vode u transhumanizam

O važnosti suradnje. Nova generacija proizvoda nosi obećanje da će suradnju dovesti na novu razinu. Istraživanje Corporate Executive Board (CEB) Enterprise Architecture Leadership Councila pokazalo je kako je 50% poslovne produktivnosti povezano s učinkovitom suradnjom. Posebno u teškim vremenima povlačenja proizvoda ili poremećaja u opskrbnom lancu, ona može stvoriti ili uništiti korporativnu reputaciju ovisno o tome koliko su radni procesti izolirani i koliko je nesmetana razmjena informacija između različitih funkcionalnih timova.

Zaposlenici bi također mogli imati koristi od tehnologije namijenjene potrošačima jer im omogućava da donesu najbolju odluku svaki put, neovisno o tome gdje se nalaze. Oslanjajući se na inteligentnu analitiku za pokretanje simulacija, radnicima mogu biti ponuđene preporuke i rješenja u stvarnom vremenu. Također, moguće im je dati relevantne informacije zahvaljujući alatima kojima se upravlja glasom i pametnim nosivim uređajima koji su namijenjeni poboljšanju radnog iskustva i posljedično angažiranosti.

AI revolucija kuca na vrata. I na kraju, automatizacija će omogućiti eliminaciju dosadnih i repetitivnih procesa te manualnih zadataka na široj razini. Ovaj fenomen će potaknuti kompanije da prebace resurse s prodajnog prostora i zajedničkih usluga na funkcije koje će omogućavati bolje korisničko iskustvo i davati dodatnu vrijednost. Prema studiji analitičke kuće McKinsey, tijekom vremena, performanse troškova mogu se poboljšati za čak 90%; u stvari, 45% radnih aktivnosti moglo bi se automatizirati koristeći već demonstrirane tehnologije. Dakle, sve to bi trebalo razveseliti zaposlenike jer će dosadni poslovi postupno nestati, a oni će moći raditi na više strateškim zadacima.

Vjerujem da će novi val tehnologije voditi takvom povećanju u produktivnosti koje nismo vidjeti od uvođenja sustava za planiranje poslovnih resursa poduzeća (ERP) i alata za produktivnosti početkom 1990-ih. Ova mogućnost je previše značajna za bilo koje rukovoditelje i direktore da bi ju ignorirali.

Autor: Ani Koteva, Direktor HR za SAP, za regiju jugoistočne Europe

02. svibanj 2024 11:58