Aktualno
StoryEditor

‘Kapsulasti‘ hyperloop Elona Muska spajat će Chicago i zračnu luku O‘Hare

15. Lipanj 2018.

Boring Company, tvrtka u vlasništvu Elona Muska specijalizirana za probijanje tunela, izabrana je u četvrtak za izgradnju tunela kojim će prolaziti superbrzi futuristički vlak u obliku kapsule, a spajat će centar Chicaga s međunarodnom zračnom lukom O‘Hare.

Vlak je plod Muskove mašte iz 2013. Njegova tvrtka ostvarila je prvi službeni ugovor za izgradnju sustava brzoga javnog prijevoza kroz čije će tunele prolaziti električne putničke kapsule.

>>> VIDEO: Hyperloop nakon uspješnog testiranja stiže u Europu

"Oduševljeni smo što surađujemo s gradonačelnikom Chicaga i gradskim vlastima novome sustavu brzoga javnog prijevoza u Chicagu", tvitao je poduzetnik južnoafričkog porijekla.

Vlak će prometovati pod nazivom Chicago Express Loop i prevozit će putnike u električnim putničkim kapsulama koje će prolaziti tunelima brzinom do 240 km/h, stoji u priopćenju tvrtke Boring Company.

Trenutačno se lokalnim vlakom na istoj relaciji dugačkoj oko 25 kilometara putuje četrdesetak minuta, a Musk vrijeme putovanja kani skratiti na dvanaestak minuta. Prijevozna karta za vlak stoji pet dolara, a vožnja na istoj relaciji taksijem putnika stoji četrdesetak dolara.

Dio kapsule konstruirat će se po uzoru na podvozje SUV-a Teslina Modela X. Svaka kapsula moći će primiti između osam i 16 putnika.

"Raspolažemo tehnologijom najnaprednijih električnih vozila na svijetu, što ćemo ovdje primijeniti", objasnio je Musk na konferenciji za novinare održanoj u Chicagu.

>>> Musk provozao Model S kroz testni hyperloop tunel

Gradska uprava Chicaga očekuje da brze podzemne kapsule kreću svakih 15 minuta, da ne voze dulje od 20 minuta te da prijevoz njima bude jeftiniji od vožnje Uberom i taksijem.

Prometovanje superbrzim vlakom moglo bi se realizirati za tri godine.

Projekt bi Muskovu tvrtku mogao stajati oko milijardu dolara, a najveći dio projekta financirat će Boring Company. Uprava grada Chicaga izričito je zatražila da se financiranje obavlja privatnim sredstvima.

Novi sustav prijevoza do zračne luke O‘Hare minijaturna je verzija poznatijeg prijevoza Hyperloop koji je također osmislio Musk. Po njegovoj zamisli posebne kapsule jurile bi kroz vakuumske cijevi brzinom od 1200 km/h pa bi se udaljenost od 600 km mogla prevaliti za samo pola sata. Za usporedbu, zasad najbrži način prijevoza predstavlja putovanje zrakoplovom koje je gotovo duplo dulje. Ako Musk i kolege uspiju realizirati svoj naum, nametnut će se kao prvi pravi konkurent zračnom prometu, koji slovi kao najefikasniji način prijevoza.

Navodno bi se na taj način 330 km udaljenosti od New Yorka do Washingtona moglo prijeći za 29 minuta.

23. travanj 2024 10:33