Aktualno
StoryEditor

Kohorst na Danu velikih planova: SAD ima golem neiskorišteni kapital koji može uložiti u Hrvatsku

17. Rujan 2018.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst ne skriva želju da vjetar snažnije zapuše u jedra hrvatsko-američke gospodarske suradnje. U velikom intervjuu koji je dao za Lider američki veleposlanik u nekoliko navrata naglašava kako poduzeća u SAD-u imaju mnogo kapitala koji mogu uložiti. Hrvatske tvrtke trebale bi pokazati inicijativu većim iskorakom prema američkim investitorima, dok bi administrativne zavrzlame trebalo ponešto ublažiti, tumači Kohorst.

- SAD ima golem neiskorišteni kapital koji se može uložiti u prikladne investicije. Sazrijevanjem hrvatskoga gospodarstva otvaraju se velike prilike za američka ulaganja. Želio bih potaknuti hrvatske kompanije koje traže kapital da izrade prikladna financijska izvješća i široko traže ulagače umjesto da se oslanjaju na postojeće veze. To će povećati transparentnost i otvoriti hrvatsko tržište širem i dinamičnijem rasponu igrača.

Investicijska klima je u Hrvatskoj vrlo zahtjevna. Mnogi Amerikanci, neki od njih imaju i hrvatske korijene, zaista žele uložiti, no pravila i procedure to im jako otežavaju, ispričao je i iz rukava je isipao primjer golfa na Srđu u koji se neki trse uložiti već 15-ak godina.

Iako je gospodarska suradnja, kako kaže, daleko od svog potencijala, više od stotinu američkih kompanija trenutačno posluje u Hrvatskoj, s više od 820 milijuna dolara uloženog kapitala i više od sedam tisuća zaposlenih.

- To je solidan temelj, ali možete li zamisliti što bi se moglo postići kada bi investicijska klima bila bolja? Uzeti si vremena iz zgusnutog rasporeda za razvijanje strategija, dijeljenje informacija i ideja te planiranje budućnosti ključno je za poboljšanje, kaže američki veleposlanik William Robert Kohorst koji će upravo to učiniti sudjelujući na jubilarnoj desetoj Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja će se održati u hotelu Westin 26. rujna.

[mks_button size="large" title="Prijavite se na Dan velikih planova" style="squared" url="http://lider.events/dvp/prijava/" target="_self" bg_color="#2a79bf" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

- Nadam se da će razmjena praktičnih informacija tijekom konferencije voditi većem napretku u sljedećoj godini, zaključio je veleposlanik, koji se u intervjuu u novom broju Lidera osvrnuo i na goruća pitanja hrvatskog gospodarstva poput nagodbe u Agrokoru, LNG terminal na Krku i brodogradilišta za koja se kao rješenje nameće i američki kapital koji će ‘bez problema poteći ako hrvatske kompanije priliku učine financijski atraktivnom.‘


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 11:04