Aktualno
StoryEditor

Koliko nas stvarno košta letenje?

01. Rujan 2018.

Niskobudžetni letovi su sve primamljiviji za sve veći broj ljudi u Europi koji žele na kratki odmor, posjetiti obitelj ili poslovno letjeti. Putovanje je dovoljno brzo za jedan vikend-izlet i košta znatno manje, nego vožnja vlakom. Međutim, mnogi od nas uopće nisu svjesni da ti letovi sa sobom nose i skrivene troškove. Zračni promet s velikim količinama ispušnih plinova doprinosi u velikoj mjeri tomu da do klimatskih promjena dolazi brže, piše Deutsche Welle.

>>>Za let ne trebaju ni krila ni propeleri

Ekonomski znanstvenici već dugo rade na ideji da se i CO2-emisije etiketiraju cijenama. Riječ je o takozvanim "socijalnim troškovima", odnosno onima koji nastaju klimatskim promjenama koje društvo također koštaju.

Oni smatraju kako bi porez na cijene karata, koji bi se temeljio na količini emisije štetnih plinova, mogao bi biti dobar način ka smanjenju količine zračnog prometa, a ljude bi mogao motivirati na razmišljanje o opcijama putovanja koje ne zagađuju u tolikoj mjeri okoliš.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 12:36