Aktualno
StoryEditor

Kompromitacija privatnosti i korisničkih podataka: Traži se svjedočenje Zuckerberga

20. Ožujak 2018.

Mark Zuckerberg je postao predmet istrage u aferi koja istražuje utjecaj društvenih mreža na američke predsjedničke izbore. Facebook je optužen da nije pravilno obavijestio korisnike o korištenju njihovih podataka, javlja BBC.

U pozadini, londonska tvrtka Cambridge Analytica upotrijebila je podatke prikupljene na Facebooku i iskoristila ih za ciljane kampanje koje su pripomogle pobjedi Donalda Trumpa na izborima. U petak su iz Facebooka objavili da je stranica Cambridge Analytica blokirana na društvenoj mreži sve dok traje istraga koja bi trebala otkriti jesu li obrisali podatke, navodno prikupljene u suprotnosti s pravilima Facebooka.

Iz jedne i druge kompanije niječu bilo kakvu zloporabu, no Adam Schiff, lider istrage o medijskoj manipulaciji u američkim predsjedničkim izborima 2016. godine, ističe da bi Zuckerberg, zajedno s drugim izvršnim ljudima velikih tech tvrtki koje posluju na internetu, trebao svjedočiti pred nadležnim tijelima.

>>>Snowden o ‘najuspješnijoj obmani’: Facebook je alat za nadzor rebrandiran u društvenu mrežu

Britanski političar Damian Collins, zadužen za britansku istragu oko ruskog uplitanja u demokratske procese, također smatra da bi Zuckerberg, ili neki drugi čelnik Facebooka, trebao odgovarati pred istražnim odborom.

Najavio je i da će ponovno pozvati izvršnog direktora Cambridge Analytica Alexandera Nixa kako bi dao detaljniju izjavu. Ističe da je Nix u svom prvom iskazu lagao, iako Cambridge Analytica i Nix to odbijaju.

Izbrisane objave

U pokušaju da svoju stranu priče iznesu pred javnost, prije no što ispliva u medijima, Facebook je u petak kasno navečer priopćio da je stranica Cambridge Analytica blokirana. Nakon toga su uslijedile objave Alexa Stamosa, direktora za sigurnost Facebooka, koji ih je nedugo zatim izbrisao.

>>>Strogi EU zakon natjerao Facebook da prvi put objavi načela privatnosti

U objavama se protivio da se riječ ‘povreda‘ (korisničkih prava) koristi za opisivanje situacije u kojoj su podaci korisničkih profila 50 milijuna ljudi možda dobiveni bez izričitog pristanka korisnika.

Kasnije je objavio da objave nije obrisao jer su bile činjenično netočne, već da je trebao na drugačiji način iznijeti svoje mišljenje.

https://twitter.com/alexstamos/status/975069709140877312

Christopher Wylie, kanadski stručnjak za podatkovnu analizu koji je ranije surađivao s Cambridge Analyticom, otkrio je da su njegovi partneri dobili podatke koji pripadaju uglavnom američkim biračima, a tijekom vikenda je objavio da je i on blokiran na Facebooku.

https://twitter.com/chrisinsilico/status/975335430043389952

Facebook prekršio vlastita pravila

U nedjelju su iz Facebooka priopćili da je u tijeku sveobuhvatna vanjska i unutarnja revizija o tome postoje li još uvijek podaci prikupljeni putem aplikacije Global Science Research (GSR) ili su obrisani.

GSR aplikaciju stvorio je profesor na Cambrigdeu Aleksandr Kogan i njegov kolega Joseph Chancellor. Chanchellor je, prema pisanju stranih medija, počeo raditi u Facebooku kao istraživač samo nekoliko mjeseci nakon što je aplikacija GSR iznijela rezultate vježbe prikupljanja podataka kojom je otkriveno da je Facebook prekršio vlastitu politiku o zaštiti podataka.

>>>Google i Facebook vrebaju svaki online korak korisnika i upijaju osobne podatke

Iz Facebooka nisu htjeli komentirati pozive upućene Zuckerbergu za sudjelovanje u istrazi, no anonimni analitičar upozorava da je ovaj spor izravna prijetnja poslovnom modelu Facebooka, a samim time Zuckerberg će morati pred istražni odbor.

20. travanj 2024 05:47