Aktualno
StoryEditor

Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Najljepše je raditi u obiteljskoj kompaniji

23. Veljača 2018.

Zaista je najljepše raditi u obiteljskoj kompaniji, zaključak je prvog panela koji se održao na Liderovoj 9. konferenciju o budućnosti obiteljskih tvrtki na temu ‘Vodič za drugu generaciju’. Panel je moderirao Boris Vukić, partner i jedan od osnivača Adizes South East Europe, koji je odmah u početku istaknuo da osnivači bježe uporno od onoga što je on nazvao ‘list papira‘.

Generacija nasljednika i osnivača

Gordana Kadoić, vlasnica i direktorica tvrtke Adria Corporate Education rekla je da je iskustvo rada u korporativnoj kompaniji neprocjenjivo te da se u takvom okruženju nauči strateški razmišljati.

- Trebamo prestati razmišljati o tome da smo nezamjenjivi. Pripremimo se na promjene i nemojmo ih se bojati.  Treba raditi na razvoju jer tržišta se mijenjaju i dolazi do izražaja generacijska razlika, rekla je Kadoić.

[caption id="attachment_324325" align="aligncenter" width="750"] Gordana Kadoić[/caption]

Istaknula je i da je iznimno važno odvojiti privatni od poslovnog odnosa te da i generacija nasljednika i osnivača imaju popriličan broj izazova.

>>>Miodrag Šajatović: Agrokor je bio obiteljska tvrtka

- Moja misija educirati i širiti znanje koliko je važno educirati mlade u poduzetničkom duhu. Postavlja se pitanje ne samo hijerarhije nego i autoriteta, istaknula je Kadoić.

Podjela odgovornosti

Petar Krvarić, direktor tvrtke Hermes International istaknuo je da se u poslovanju u obiteljskoj kompaniji odluke brže donose.

- Imaš vidljiv rezultat rada, odlično je raditi u obiteljskoj kompaniji. S jedne strane to je olakšanje, a s druge strane dobijete set izazova, rekao je Krvarić.

[caption id="attachment_324327" align="aligncenter" width="750"] Petar Krvarić[/caption]

Istaknuo je da je u obiteljskom poslovanju jako važna podjela odgovornosti.

>>>Konferencija o obiteljskim tvrtkama: Kako do akvizicija, kapitala i kada angažirati konzultanta

- Brat se brine za američko tržište, ja za hrvatsko. Treba puno ulagati u odnose i raditi na liderskim sposobnostima, rekao je Krvarić istaknuvši da je lakše je u obiteljskom okruženju razgovarati o budućim poslovnim potezima.

‘Sindrom gazdinog sina‘

Stipe Borovac, zamjenik direktora tvrtke Borovac, složio se s Krvarićem da se u obiteljskom poslovanju odluke donose brzo, no rekao je da je s obzirom na rad u obiteljskoj kompaniji, a ne u nekoj drugoj možda zakinut za mali dio znanja koji se tiče vođenja velikog tima.

[caption id="attachment_324329" align="aligncenter" width="750"] Stipe Borovac[/caption]

- Po meni je najbitnije imati poslovan odnos i ne biti operativno blizu, rekao je Borovac osvrnuvši se na poslovni odnos s ocem.

Za ‘sindrom gazdinog sina‘ rekao je da na početku nije osjetio da ga zbog toga gledaju drugačije, ali nakon godinu, dvije jest.

17. travanj 2024 03:13