Aktualno
StoryEditor

Konkurentna Južna Koreja napokon krati ‘nehuman‘ radni tjedan

04. Ožujak 2018.

Radnici u zemlji koja ima najveću stopu prekovremenog rada u Aziji napokon bi mogli dobiti malo slobodnog vremena nakon što je vlast Južne Koreje izglasala zakon kojim se smanjuje broj radnih sati tjedno, javlja Guardian.

Narodna skupština Južne Koreje većinom glasova usvojila je zakon prema kojemu bi broj radnih sati sa dosadašnjih 68 bio smanjen na 52. Zakon će stupiti na snagu u srpnju, a u početku će ga primjenjivati velike tvrtke prije no što počne važiti i za manje poslovne subjekte.

>>>Neviđeni kompromis: Njemački sindikat izborio se za 28-satni radni tjedan

Zakon je inače jedno od predizbornih obećanja koje je u svojoj kampanji predstavio predsjednik Moon Jae-in, a također je obećao i povećanje minimalne nadnice za 16 posto.

Iako su se poslodavci pobunili protiv zakona, predstavnici vlasti ističu da je on neophodan kako bi se poboljšao životni standard, kreirala nova radna mjesta i povećala produktivnost. Također, trebao bi i poboljšati demografsku sliku i stopu nataliteta koja je prošle godine bila rekordno niska.

Ubrzano starenje stanovništva

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća gospodarstvo Južne Koreje doživjelo je procvat, radoholičarstvo je postalo široko rasprostranjeno, a natalitet je počeo opadati. Ministar obitelji i spolne ravnopravnosti, Chung Hyun-back za duljinu radnog tjedna u toj državi kazao je da je nehumano dugačka, te da je glavni uzrok ubrzanog starenja stanovništva.

>>>Novozelandska kompanija testira četverodnevni radni tjedan

Južnokorejski radnici, nakon meksičkih, imaju najduži radni tjedan zemalja članica OECD-a. U usporedbi s radnicima u Velikoj Britaniji i Australiji, Južnokoreanci rade oko 400 sati godišnje više, a unatoč tome imaju otprilike jednake prosječne prihode. Po novom režimu radni tjedan trajat će oko 40 radnih sati normalnog rada, te dodatnih 12 sati prekovremeno. Kako bi razina proizvodnje sa smanjenim radnim satima ostala ista poslodavci će morat izdvojiti oko 11 milijardi dolara.

Broj industrija izuzetih od novog zakona smanjen je sa 26 na 5, a među njima su prijevoz i zdravstvo. Osobe mlađe od 18 godina tjedno će radit 35 sati, umjesto dosadašnjih 40, što je ekvivalentno tipičnom radnom tjednu u Francuskoj.

18. travanj 2024 19:52