Aktualno
StoryEditor

Kontrola javne nabave: 3,5 posto postupaka po europskom kriteriju, više od 1000 žalbi

07. Veljača 2017.

Na otežanu mogućnost provedbe pojedinih odredbi novog Zakona o javnoj nabavi upozoreno je na okruglom stolu u sklopu Liderove konferencije o javnoj nabavi. Andreja Gracin iz VIPneta ukazala je na problem prikupljanja izjava o nekažnjavanju ovjerenih kod javnog bilježnika svih osoba u tvrtki ponuditelju koji sudjeluju u procesu donošenja odluka. Skrenula je pozornost da u mnogim tvrtkama odlučuju menadžeri koji su strani državljani, ali i da u procesu donošenju odluka odlučuju skupštine društava koje imaju i nekoliko stotina pa i nekoliko tisuća članova.

[caption id="attachment_256768" align="aligncenter" width="750"] Ivan Palčić[/caption]

Odgovorio joj je Ivan Palčić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekavši kako je riječ o odredbi koja je u skladu sa propisima Europske unije te da je kao takva ugrađena u Europsku standardnu dokumentaciju o nabavi (ESPD) i dio je standardnog obrasca u ponudi ili zahtjevu za sudjelovanje u procesu javne nabave.

Upozorenje iz publike

Goran Matešić iz Državne komisije za kontrolu javne nabave iznio je podatak da je do sada tek 3,5 % postupaka javne nabave vođeno po europskom kriteriju ekonomski najisplativije ponude, kao i onaj da je u postupcima javne nabave lani bilo više od 1000 žalbi te da su one usvojene u 40 % slučajeva-

Kada je na isti problem upozoreno iz publike, konkretno od strane predstavnica tvrtke Ericsson Nikola Tesla, društva čija skupština dioničara broji više od šest tisuća članova, predstavnik Ministarstva se složio da bi te primjedbe trebalo uzeti u obzir i rekao da Ministarstvu nije cilj kočiti ni usporavati postupak javne nabave. Na okruglom stolu povela se rasprava i o ključnoj izmjeni novog Zakona – ekonomski najpovoljnijoj ponudi umjesto najniže cijene kao jedinog kriterija javne nabave.

https://lider.media/aktualno/zapocela-je-liderova-konferencija-o-javnoj-nabavi/

Na pitanje postoje li naznake da će se važnost cijene u ekonomski najisplativijoj ponudi s vremenom smanjivati sa maksimalnih 90 posto od ukupne strukture vrijednosti, predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nina Čulina rekla je kako je intencija Zakona stvoriti sustav u kojem će kvaliteta ponude biti važnija od cijene. Na opasku iz publike, koju je izrekla predstavnica INA, kako kod pojedinih visokostandardiziranih proizvoda poput naftnih derivata i električne energije, neće biti moguće definirati koja je ponuda kvalitetnija od druge, Čulina je, međutim, priznala da su i sami svjesni tog problema i izrazila bojazan kako će najniža cijena u pojedinim postupcima javne nabave i dalje biti presudan kriterij.

"Izvan kriterija"

Goran Matešić iz Državne komisije za kontrolu javne nabave iznio je podatak da je do sada tek 3,5 % postupaka javne nabave vođeno po europskom kriteriju ekonomski najisplativije ponude, kao i onaj da je u postupcima javne nabave lani bilo više od 1000 žalbi te da su one usvojene u 40 % slučajeva.

>>>Novi Zakon o javnoj nabavi povećat će kvalitetu naručenih proizvoda

Zvonimir Jukić iz Narodnih novina koje pružaju uslugu Elektroničkog oglasnika javne nabave rekao je da EOJN u pilot fazi povezivanja sa OIB registrom te da bi do kraja godine trebao biti povezan sa još nekim registrima. Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca ispričao je kao su poslodavci još od 2012. godine lobirali za donošenje novog Zakona kojim bi se trebala postići veća transparentnost i smanjiti administrativne procedure, dok je Sadmir Hošić iz tvrtke Harmonija grupa rekao kako su se poslodavci najviše borili upravo za to da u Zakon uđe kriterij odabira ekonomski najisplativije ponude.

>>>Elektronički oglasnik javne nabave postaje centar susreta naručitelja i ponuditelja

Piše: Aleksandar Tešić

26. travanj 2024 22:11