Aktualno
StoryEditor

‘Kriza opijata‘ pospješuje pad participacije mladih Amerikanaca u radnoj snazi

09. Rujan 2017.

Novo istraživanje koje je proveo Alan Krueger dokazalo je da je uporaba opijata odgovorna za smanjeni udio američkih muškaraca u radnoj snazi SAD-a, prenosi Bloomberg.

U studiji je navedeno kako su "kriza opijata" i smanjena participacija radne snage isprepleteni u mnogim dijelovima SAD-a.

>>>Yellen: Ne znam je li rastuće uživanje droga uzrok ili simptom kroničnih bolesti gospodarstva

Studija promatra stopu participacije i radne snage prema podacima za posljednjih 15 godina, te vodi do zaključka da su razlike u broju izdanih recepata u različitim regijama uzrokovane varijacijama u medicinskoj praksi, a ne zbog zdravstvenih uvjeta. U prethodnom istraživanju otkrio je kako gotovo polovica radno sposobnih muškaraca izvan radne snage svakodnevno na recept uzima lijekove protiv bolova.

[caption id="attachment_292424" align="aligncenter" width="750"] Grafički prikaz pada participacije muškaraca u američkoj radnoj snazi; St. Louis FED[/caption]

Krugerovo istraživanje potvrđuje i rezultate prijašnjih studija koje smanjenje radne snage od početka 2000. godine pripisuju starenju stanovništva, te mladima koji odabiru daljnje školovanje umjesto rada.

>>>VIDEO: Ben Affleck završio borbu s alkoholizmom

Ekonomisti su počeli više pažnje posvećivati pojačanom izdavanju recepata za lijekove protiv bolova i njihovoj povezanosti s povijesno niskom stopom participacije radne snage. Nezaposleni češće zloupotrebljavaju analgetike, a neki čak i počine zločine koji proizlaze iz njihove ovisnosti čime si umanjuju šansu za zapošljavanje.

25. travanj 2024 12:18